A jelenlegi gazdasági helyzetben számos tagállam az euró gyors bevezetésében látja a megoldást, így azt is felvetették többen – köztük Magyarország – hogy a gyors csatlakozás érdekében változtatni kellene a közös fizetőeszköz bevezetésének feltételein. Uniós vezetők ezzel kapcsolatban leszögezték: nem lehet könnyíteni az előírásokon.

Magyarország miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc a hétvégi csúcson megerősítette, hogy Magyarország szeretné, ha a csatlakozás folyamatát – a kritériumok változatlanul hagyása mellett – uniós részről is gyorsítani lehetne. Keddi brüsszeli látogatásán a magyar kormányfő elmondta: nem az euróbevezetés érdemi kritériumainak fellazítását akarja, de szerinte azt újra lehetne gondolni, szükséges-e két éven át az eurózóna “előszobájában”, vagyis az európai átváltási mechanizmusban (ERM II) várakoztatni az eurót bevezetni akaró országot.

„Nem akarunk előszobázni, ott akarunk lenni, ahol az események történnek” – mondta Gyurcsány magyar újságíróknak. Egyértelműen leszögezte azt is: ez nem azt jelenti, hogy az ország nem kívánja teljesíteni a csatlakozás feltételeit.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, egyben az eurócsoport vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: nem lehetséges „egyik napról a másikra” megváltoztatni az euróövezeti csatlakozás feltételeit. Az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kötetlen találkozója előtt nyilatkozva úgy fogalmazott, a gyors változtatás „nem kivitelezhető”.

Az euró bevezetésének meggyorsításának lehetőségeit illetően ugyanakkor a magyar kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy Nicolas Sarkozy francia államfő szerint sem lehet csak a régi szabályokat alkalmazni az új helyzetben.

Háttér

Az euróövezeten kívüli egyes országok ún. árfolyam-mechanizmusban (ERM II) vesznek részt. Az ERM II rendszert a részt vevő valuták és az euró közötti túlzott árfolyam-ingadozás elkerülésére hozták létre, mivel az megzavarhatja az egységes piac gazdasági stabilitását. Bár a részvétel önkéntes, ugyanakkor a „konvergenciakritériumok” egyike is: az euroövezethez csatlakozni kívánó országoknak az euró bevezetését megelőzően legalább két éven keresztül be kell tartania az árfolyam-mechanizmus szabályait, melyektől ez időszak alatt nem térhetnek el jelentősen.