A köztársasági elnöknek legkésőbb március 27-ig kell kiírnia az európai parlamenti választást a jogszabályok értelmében. Sólyom László az Európai Unió által meghatározott négy lehetséges időpont – június 4-e, 5-e, 6-a és 7-e – közül választhat.

Az időpont meghatározásának jelentősége abban áll, hogy a pártok ekkortól kezdhetik meg hivatalosan is a kampányukat. A jogszabályok értelmében a köztársasági elnöknek a szavazást megelőző 72. napig kell kiírnia a választást. Öt évvel korábban Mádl Ferenc akkori államfő március 17-én, tehát a szavazást megelőző 75. napon írta ki az európai parlamenti választást június 13-ára, vasárnapra.

Akkor a pártok azt javasolták a köztársasági elnöknek, hogy a választásokat március 15-e után írja ki, hogy a kampány ne zavarja meg az 1848-as megemlékezéseket.

Az Európai Parlamenti képviselőket 1979 óta választják közvetlenül az unió állampolgárai. A választások lebonyolításának nincsen egységes rendszere, az egyes tagállamok képviselőinek megválasztására a tagállami szabályozás alapján kerül sor.

Magyarországon az EP-választás ún. „listás-rendszerben” történik, azaz az állampolgárok nem képviselőkre, hanem politikai pártok által összeállított jelölt-listákra szavaznak. Az Európai Parlamenti képviselő választáson azok a szervezetek indulhatnak, amelyek megfelelnek a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény előírásainak. Listát pedig azok a pártok indíthatnak, amelyek 20 000 érvényes ajánlást összegyűjtöttek, Az ország egyetlen választókerület. Listát ajánlani a választásokról szóló értesítéshez (az ún. kopogtató cédulához) csatolt ajánlószelvény kitöltésével és a listának (vagy megbízottjának) történő átadással lehet. Egy választópolgár csak egy listát ajánlhat.

Bár a kampány hivatalosan csak a bejelentés után kezdődhet, a pártok természetesen már javában készülnek a júniusi választásra. A két legnagyobb parlamenti párt már ismertette választási listáját (az MSZP listájáról hivatalosan a március 21-22-i kongresszus dönt.)

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség jelöltlistája a 2009-es európai parlamenti választásra (a jelenlegi EP-képviselők kiemelve):

1. Schmitt Pál
2. Szájer József
3. Gál Kinga

4. Áder János
5. Surján László
6. Deutsch Tamás
7. Járóka Lívia
8. Schöpflin György
9. Gyürk András
10. Őry Csaba
11. Glattfelder Béla

12. Kósa Ádám
13. Hankiss Ágnes
14. Győri Enikő
15. Bagó Zoltán
16. Hölvényi György
17. Szemerkényi Réka
18. Ékes József
19. Frivaldszky Gáspár
20. Hammerstein Judit
21. Gulyás Gergely
22. Tóth Edina

A Magyar Szocialista Párt listáját Göncz Kinga külügyminiszter vezeti, a miniszter május 1-vel lemond posztjáról, a kormányfő április 20-án jelöl új külügyminisztert.

Az MSZP (még nem hivatalos) jelöltlistája a következő (a jelenlegi EP-képviselők kiemelve):

1. Göncz Kinga
2. Herczog Edit
3. Gurmai Zita
4. Tabajdi Csaba
5. Hegyi Gyula
6. Fazakas Szabolcs

7. Cserey Gyula
8. Kökény Mihály
9. Harangozó Gábor
10. Dobolyi Alexandra

Az SZDSZ listáját Szent-Iványi István vezeti, míg az MDF Bokros Lajos volt pénzügyminisztert kérte fel listavezetőnek.