Létszámgondjai vannak az ügyészségnek, és bár 60-70 ember kinevezése megoldaná a problémákat, nincs pénzügyi fedezet az álláshelyekre – mondta Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese csütörtökön Balassagyarmaton.

Belovics Ervin a Nógrád megyei összügyészi értekezlet utáni sajtótájékoztatón elmondta: a munkakörülményekben számottevő javulást történt, elvétve fordul elő olyan főügyészség az országban, amelyet ne újítottak volna fel az elmúlt 8-10 évben, ugyanakkor létszámgondok vannak.

Az egy ügyészre jutó munkateher olyan jelentős, hogy a napi munkamennyiséget csak túlmunkával és hét végi munkával lehet elvégezni, és “senkitől nem lehet elvárni hosszú távon, hogy a szombat-vasárnapját azzal töltse, hogy vádiratokat, keresetleveleket ír” – mondta.

Belovics Ervin közölte: több megyében és a fővárosban is nagy számban vannak olyan titkárok, akiket azért nem tudnak kinevezni ügyésszé, mert nincs meg az anyagi fedezete az új ügyészi álláshelynek.

Tolvay Örs Csaba, Nógrád megye főügyésze a testület múlt évben végzett munkájáról elmondta: a nógrádi váderedményesség 96,8 százalékos, amely így meghaladta az országos, 96,5 százalékos átlagot.

Az ügyészség a megyében gyorsan, “és az üresjáratoktól mentesen” dolgozott, hiszen a vádemelési javaslatok és az ügyészségi nyomozásbefejezések 93 százalékát 30 napon belül intézték el az ügyészségek, és a bonyolultabb ügyek elintézése sem haladta meg a 60 napot – tette hozzá.

Nógrád megyében jelentősen, 27,1 százalékkal csökkent a bűnözés 2008-ban, a korábbi 9522 helyett tavaly 6944 bűncselekmény történt, ezzel a térség az ország bűnügyileg legkevésbé fertőzött megyéi közé tartozott.