A harmadik országból az EU-ba beutazók május elsejétől húst, tejet, illetve ezekből készített termékeket nem hozhatnak be a csomagjukban – az erről szóló döntésre csütörtökön bólintott rá az Európai Bizottság.

Az utazók által az EU-ba behozott (vagy akár postán elküldött) állati eredetű termékek veszélyt jelenthetnek az Európai Unió területén élő állatállományra, hiszen olyan betegségek okozói lehetnek, mint a száj- és körömfájás, amely például az emberi egészségre nézve is kockázatokkal jár. Éppen ezért – a Bizottság szerint – a közvélemény, és így az átlagember is óriási szerepet játszhat abban, hogy megakadályozzák ezen betegségek felbukkanását az EU-ban.

Az EU végrehajtó testülete éppen ezért úgy döntött, hogy május elsejétől az Európai Unió területére érkezők sem húst, sem tejet, sem pedig ezekből készített termékeket nem hozhatnak be a csomagjaikban. „Az utazók segíthetnek az állati eredetű betegségek elterjedésének megelőzésében azzal, hogy informálódnak a kockázatokról, és nem hoznak magukkal állati eredetű termékeket a csomagjaikban, amikor harmadik országokból visszatérnek az EU-ba” – jelentette ki Andrulla Vassziliu egészségügyi biztos.

Annak érdekében, hogy az új szabályozás minél szélesebb körben ismert legyen, a Bizottság figyelemfelkeltő kampányt indított még tavaly novemberben; a kockázatokra figyelmeztető posztereket 35 nyelven lehet elolvasni a kikötőkben, a reptereken, minden olyan helyen, ahol az utazók belépnek az EU területére.

Az általános szabálya valóban az, hogy tilos lesz az állati eredetű termékeket behozni, ha csak – és ez egy kivétel – az illető ezen termékekből kevesebb, mint 10 kilogrammot kíván magával hozni Horvátországból, a Faeroe-szigetekről, Grönlandról vagy Izlandról.

A csecsemőknek adandó tápszerek, a bébiételek, és az orvosi okokból szükséges speciális élelmiszerek bizonyos feltételek mellett szintén mentességet élveznek, igaz, ezek tömege nem haladja meg a 2 kilogrammot. Ami a halas termékeket illeti (a halak mellett ideértve a különböző rákféléket, nem élő kagylókat és osztrigákat), az utazók legfeljebb 20 kilogrammot hozhatnak (vagy küldhetnek) be belőlük. Ez a súlykorlátozás nem vonatkozik a Faeroe-szigetekről és Izlandról érkező utazókra.

A többi állati eredetű termék kapcsán (ebbe a kategóriába tartozik a méz, az élő osztriga, az élő kagylók és csigák) a beutazók legfeljebb 2 kilogrammot hozhatnak be.

Mindezek a szabályok nem vonatkoznak a Huszonhetek közötti kapcsolatokra, illetve az Andorrából, Liechtensteinből, Norvégiából, San Marinóból és Svájcból beutazók által hozott állati eredetű termékekre.