Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa olyan jogi szabályozás megalkotását sürgeti, amely kifejezetten lehetővé teszi, hogy a vakvezető kutyával közlekedők – a kutyájukkal együtt – bemehessenek az élelmiszerboltokba.

Az ÁNTSZ rendelkezéseire hivatkozva több cég nem engedte meg, hogy vakvezető kutyával közlekedő emberek belépjenek az általuk üzemeltett élelmiszerboltba – értesült Szabó Máté. Vizsgálata során a biztos tájékoztatást kért az országos tiszti-főorvostól és a szociális és munkaügyi minisztertől.

Az országos tiszti-főorvos elismerte, hogy a sajtóban megjelent egyik esetben a helyi ÁNTSZ képviselője tévesen tájékoztatta az üzlet vezetőségét a jogszabályi háttérről. Ennek az lehetett az oka, hogy akkoriban egyedül a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló rendelet szabályozta a vakvezető kutyával közlekedő személyek belépését az élelmiszer-elárusító helyekre. A biztos szerint ez a jogszabály teljesen alkalmatlan volt a probléma rendezésére, intézkedést azonban nem kezdeményezett, mivel a rendeletet 2009. január 1-jén hatályon kívül helyezték.

A rendelet – míg érvényben volt – megengedte ugyan, hogy a vakvezető kutyákat bevigyék az élelmiszerüzletekbe, aki viszont megtette, azt a szabálysértésekről szóló kormányrendelet szerint pénzbírsággal lehetett sújtani. Az ombudsman vizsgálata közben a jogalkotó ezt az ellentmondást is feloldotta. Most már nem jár büntetés azért, ha a vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutyát szájkosár és póráz nélkül szállítják közlekedési eszközökön, és ha beviszik az élelmiszerboltba, közfürdő területére vagy játszótérre.

A szociális és munkaügyi miniszter szerint ezzel rendeződött a probléma. A biztos azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy bár megszűntek a tilalmak, továbbra sincs kifejezetten elrendelő vagy megengedő jogszabályi rendelkezés. Ennek hiányában az üzletek tulajdonosai, üzemeltetői szabadon dönthetnek, a vakvezető kutyákat akár minden ésszerű indok nélkül kitilthatják az üzleteikből.

A biztos jelentése hangsúlyozza, hogy a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségének megteremtését, érvényesülését az államnak nem csupán az akadályok lebontásával, de – akár a társadalmi tudatot is formáló – pozitív intézkedésekkel is elő kell segítenie. Ennek hiányában sérülhet a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőséghez való alapvető joga.

Az ombudsman 2009. évi tevékenysége egyik központi témájává tette a fogyatékos emberekalapvető jogainak védelmét . Ők a társadalom egyenlő méltóságú, egyenrangú tagjai, akik azonban olykor csak segítő közreműködéssel képesek élni a mindenkit egyaránt megillető jogokkal és lehetőségekkel – ezért fokozott figyelmet és védelmet kell kapjanak mind az államtól, mind a társadalomtól – hívja fel a figyelmet az állampolgári jogok biztosa.