Újfajta statisztikai rend bevezetésén dolgozik az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, ezért két fővárosi-kerületi, két városi és három megyei bíróságon arra keresik a választ, hogy milyen súlyúak az ügyek – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság pénteki miskolci összbírói értekezletét követően Fazekas Sándor, az OIT elnökhelyettese.

A Miskolci Városi Bíróságon például három hónapon át ennek az új szisztémának a figyelembevételével töltik ki az adatlapokat, amelyekben nemcsak az ügyek súlyát értékelik – pontozásos módszerrel -, hanem a bírói teljesítményt is – közölte Fazekas Sándor sajtótájékoztatón.

Az OIT elnökhelyettese kitért arra is, hogy jelenleg a bíróságok szempontjából egy “kettéválasztott helyzet” alakult ki, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, Lomnici Zoltán hatéves mandátuma ugyanis tavaly, június végén lejárt, ő töltötte be a tanács elnöki posztját is. Azóta nincs vezetője a két testületnek, így a két elnökhelyettes végzi a feladatokat és az elmúlt hét hónap igazolta, hogy ezt zökkenőmentesen el lehet látni – tette hozzá.

Kérdésre Fazekas Sándor elmondta: a tanács támogatja a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára ismét jelölt Havasiné Orbán Mária megválasztását, a testület e döntését február közepén ismét megerősítette. “A bíróság számára a legfontosabb, hogy ismételten legyen elnöke”.

Fazekas Sándor közölte: nemcsak az igazságügyi tárcánál, hanem az igazságszolgáltatási tanácsban is foglalkoznak a bírósági szervezeti törvény módosításával; az erről szóló javaslat is rávilágít arra, aktuális a törvénymódosítás. Ahhoz, hogy a tisztújításra már alkalmazni tudják az új szabályozást, annak még az ítélkezési szünet előtt hatályba kell lépnie, hogy az összbírói értekezleteket is le tudják bonyolítani – mutatott rá az elnökhelyettes.

Hozzátette: az OIT javaslatai között szerepel az is, hogy a testületben helyet foglaló bírósági vezetők – az ítélőtáblák, megyei bíróságok és kollégiumok élén állók – számát hat főben maximálják, a választott tagok pedig egy ízben legyenek újraválaszthatók.

A Borsod megyei bíróság munkájáról úgy fogalmazott, időszerűség és hatékonyság szempontjából sincs rossz helyzetben a bíróság. Két százalék alatti azon ügyek száma, amelyek két évnél hosszabb ideje húzódnak.

Sisák Péter, a Borsod megyei bíróság elnöke szerint minden feltétel adott a bíróság munkájához, mind a 174 bírói állás betöltött a megyében. Az ügyérkezések száma Borsodban alig emelkedett, mindössze 1,5 százalékkal, míg országos szinten 8 százalékos a növekedés.