Elindult az Országos Választási Iroda (OVI) új, a júniusi európai parlamenti választásra készített világhálós oldala, amely kiegészült a Google szolgáltatásaival, így mostantól kereshetővé váltak a legfontosabb adatok – mondta az iroda vezetője, Rytkó Emília kedden.

Mint mondta, a www.valasztas.hu oldalon elérhető internetes felület egyszerű, áttekinthető, és a korábbi választások alkalmával megszokott menürendszerrel érhető el.

A honlapon a választással kapcsolatos összes szabály megtalálható: olvashatók a törvények, rendelete és a későbbiekben majd a legfontosabb OVI-intézkedések is.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) menüpontban a bizottsággal kapcsolatos minden lényeges információ naprakészen megtalálható: a határozatok, közlemények mellett a nyilvántartásukat kérő és a nyilvántartásba vett szervezetek listája is olvasható lesz.

A honlapon megtalálhatók és letölthetők lesznek azok a nyomtatványok, amelyek a választás során szükségesek lehetnek, így például azok, amelyeken a választáson indulni szándékozó pártok kérhetik nyilvántartásba vételüket. Emellett már megtalálhatók azok is, amelyeken azok az uniós állampolgárok kérhetik a magyarországi névjegyzékbe vételüket, akik itt akarnak szavazni. A külföldön történő szavazáshoz szükséges kérelem szintén fent lesz a honlapon.

Amikor Sólyom László köztársasági elnök kitűzi a választás napját, a honlap készítői a választási folyamatra vonatkozó összes lényeges időpontot összefoglalják a naptárban.

A választás napján pedig olvashatók lesznek a részvételi adatok, a rendkívüli események és az eredmények is. Az oldalról elérhető a választástörténeti adatbázis is, ahol 1990-től az országos választások és népszavazások archív adatai között kutathatnak az érdeklődők.

A 2004-es európai parlamenti választás alkalmából hasonló internetes oldalt működtetett az OVI.