Teljes terjedelemben az Energia Klub rendelkezésére kell bocsátania az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavarából származó hulladékok kezelésére vonatkozó stratégia dokumentumait a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki jogerős döntése értelmében.

Az OAH 2008 nyarán tagadta meg – üzleti titokra hivatkozva – annak stratégiának a közreadását, amelynek kidolgozását 2005-ben írta elő a Paksi Atomerőműnek. Az Energia Klub ezután perelt, mivel a civil szervezet szerint a nukleáris biztonsággal kapcsolatos döntések olyan környezeti információknak minősülnek, amelyeket a közvéleménynek joga van megismerni.

A Fővárosi Bíróság tavaly októberi, elsőfokú ítéletében arra kötelezte az OAH-t, hogy a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavarából származó sérült fűtőelemek kezelésére vonatkozó stratégiát teljes terjedelmében juttassa el az Energia Klubnak.

Az ítélet ellen az OAH – a perben beavatkozóként résztvevő Paksi Atomerőművel összhangban – fellebbezett.

A másodfokú bíróság csütörtökön helyben hagyta az első fokú bíróság döntését. Kimondta, hogy egyértelműen közérdekű adatról van szó, valamint azt is, hogy a környezeti kibocsátással kapcsolatos adat üzleti titokra hivatkozva nem tagadható meg. A hivatalnak az ítélet kézhez vételétől számított 15 napon belül ki kell adnia az adatokat.

A perben az Energia Klub képviseletét a Védegylet szakosodott programja, a Jövő Nemzedékek Képviselete látta el. Schiffer András ügyvéd elmondta: az Energia Klubnak az utóbbi öt évben ez a harmadik hasonló jellegű pere a hivatallal, és ez az első, amely jogerős ítélettel végződött.