Vádlottakat és tanúkat hallgatott meg a Borsod megyei bíróság szerdán Olaszliszkán, a 2006 októberében történt gyilkosság helyszínén.

Az olaszliszkai emberölés helyszíni tárgyalását szigorú biztonsági intézkedések közepette tartották. Több rendőri ellenőrzési ponton át lehetett csak bejutni a településre, ahol kutyás, felfegyverzett egyenruhások biztosították a helyszínt.

A Czibrik Attila vezette bírói testület a vádlottakat és a tanúkat is meghallgatta. Korábban már volt helyszíni tárgyalás, akkor – tavaly július másodikán – a másod- és az ötödrendű vádlotton kívül senki nem tett vallomást.

A bíróság célja most az volt, hogy rekonstruálja az eseményeket. Egy rendőrségi jármű szimbolizálta Szögi Lajos tiszavasvári tanár autóját. A bántalmazás rekonstruálásához pedig egy bábut használtak. A bizonyítási eljárás során a tárgyalás első részében, az első- és a harmadrendű vádlott “mutatta be”, mi történt.

Az elsőrendű vádlott vallomása során úgy fogalmazott: “Ezekre emlékszem konkrétan, de megfenyegettek, hogy úgy beszéljek, hogy jó legyen.” A vádlott felidézte a tragédia időpontjában történt eseményeket, azt mondta, konkrétan arra nem emlékszik, ki hol volt a bűncselekmény idején, sőt még azt sem tudja, ki állt mellette a tömegben.

A negyed- és a hatodrendű vádlott először úgy nyilatkozott, nem hajlandó közreműködni egyikük sem a helyszíni tárgyalás során, ám ez “menet közben” megváltozott. A hatodrendű vádlott jelezte: közreműködik a bizonyítási eljárásban. Az általa elmondottak alapján fenntartotta korábbi, a nyomozás során tett vallomását. Kitért arra is, hogy igenis volt balta a helyszínen, szerinte a másodrendű vádlott kezében.

A negyedrendű vádlott szintén bekapcsolódott a helyszíni tárgyalásba, ő is a nyomozati vallomását erősítette meg.

Szabó József, a Borsod megyei bíróság szóvivője közölte, a másod- és az ötödrendű vádlottak – az elsodort kislány szülei – már az előző helyszíni tárgyalás során vallomást tettek.

A tragédia helyszínét kordonokkal zárták le. A vallomást tevőkről levették a bilincset a bizonyítás során.

A helyszíni bizonyítási eljárás utolsó fázisában tíz tanút hallgatott meg a bíróság.

A bíróság szerint azért volt szükség a tanúk helyszíni meghallgatására, mert vallomásaikban – egymással szemben is – számos ellentmondás volt, úgy a távolságokat, mint a személyeket illetően.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én. A bűncselekmény előzménye az volt, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével – részben társtettesként, részben felbujtóként – nyolc embert vádolnak.