Az Európai Unió állam- és kormányfői a hétvégén Brüsszelben találkoznak az Európai Tanács szokásos tavaszi ülésén, ahol többek között a jövő hónapi G20-csúcstalálkozón képviselendő uniós álláspontról egyeztetnek majd.

Tanács

Hétfőn és kedden (2009. március 16-17.) az Általános Ügyek és Külkapcsolatok Tanácsának ülésén a tagállamok külügyminiszterei a újból megvitatják a Bizottság 5 milliárd eurós energia-csomagját, emellett az EU-fehérorosz kapcsolatokról is szó lesz.

Európai Bizottság

Kedden Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász tart előadást Brüsszelben, melyen részt vesz José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is.

A biztosok számos ponton egyszerűsítenék a közös agrárpolitikához kapcsolódó szabályozást. A tervek szerint mind a piaci szabályok, mind pedig a termelők adminisztrációs előírásai egyszerűsödnének, minderről szerdán (2009. március 18.) ad ki közleményt a Bizottság.

Szerdán a fejlesztéspolitikáért felelős európai biztos kétnapos látogatásra Kubába utazik. Louis Michel lesz az első biztos a közép-amerikai szigetországban Raul Castro hatalomra lépése óta.

Európai Parlament

A héten az Európai Parlament szakbizottságai ülésnek. Hétfőn a polgári szabadságjogi bizottságban a harmadik országok állampolgárainak kiadott vízumokban szereplő biometrikus azonosítók használatáról szóló jogszabálytervezetekről tárgyalnak. A költségvetési ellenőrzési bizottság ülésén az uniós intézmények 2007-es gazdálkodását tekintik át a képviselők.

Kedden ül össze a Parlament és a Tanács képviselőiből álló egyeztetőbizottság. Ez az utolsó alkalom, hogy megállapodásra juthatnak az intézmények a munkaidő-irányelvről.

Kedden és szerdán Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke hivatalos látogatást tesz Németországban, melynek során találkozik Angela Merkel kancellárral és Horst Köhler államfővel.

Európai Tanács

A csütörtökön és pénteken (2009. március 19-20.) megrendezésre kerülő csúcson a tagállamok vezetőinek megállapodásra kell jutniuk abban, milyen álláspontot képviseljen az Európai Unió az április 2-án, Londonban megrendezésre kerülő G20-csúcstalálkozón. Emellett Brian Cowen ír miniszterelnök tájékoztatja kollégáit a Lisszaboni Szerződésről szóló második írországi népszavazás előkészületeiről is.

Nagy figyelem kíséri a találkozót egyes fejlesztési és környezetvédő szervezetek részéről is, akik azt szeretnék elérni, hogy az EU nyújtson pénzügyi támogatást a harmadik világ országai számára a szén-dioxid kibocsátásuk csökkentéséhez.