“Az európai energiapolitika egyik pillére a lakossági felhasználás, ezért különösen fontos, hogy átlátható, összehasonlítható villanyszámlákat kapjanak a fogyasztók” – mondta Herczog Edit EP képviselő, amikor üdvözölte, hogy az Európai Bizottság egységes áramszámlát szeretne bevezetni mind a 27 tagállamban.

Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos egy sajtónyilatkozatában azt mondta, hogy a jövőben az áramszámlának egyszerűnek, könnyen és egyértelműen összehasonlíthatónak kell lennie valamennyi uniós országban. A tervek szerint az egységes számlán, amellett, hogy közérthető lesz, feltüntetnék azt is, hogy a hálózati veszteség milyen arányban van kiszámlázva a fogyasztónak. A fogyasztóvédelmi biztos korábban ígéretet tett arra, hogy 2009 folyamán a lakossági villamosenergia-piacon elemzést végeznek az ajánlatok összehasonlíthatóságára, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra és a számlázásra vonatkozóan.

Herczog Edit, az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságának tagja szerint, ha a fogyasztók a villamosenergia árakról és díjszabásokról objektív és átlátható információkat kapnak, ez talán az intelligensebb szolgáltatókat is rádöbbenti arra, hogy hol lehet a fogyasztói elégedettséggel versenyelőnyt teremteni. A fogyasztóbarátság elnyerése a piaci szereplők számára különösen fontos lehet azután, hogy a “Fogyasztói piacok eredménytáblájának” második éves jelentése szerint a fogyasztók számára az egyik legtöbb bosszúságot okozó szolgáltatási terület éppen az energiaellátás volt.
    
A szocialista politikus felhívta figyelmet arra, hogy az említett jelentésben az elektromos- és gázellátás kapcsán a fogyasztók leginkább a szolgáltatások árát vitatták, és a megkérdezetteknek csak kevesebb, mint kétharmada vallotta magát elégedettnek energiaszolgáltatójával. A válaszadók kb. 60 százaléka számolt be az árak emelkedéséről, míg tarifacsökkenést mindössze nagyjából 3–4 százalékuk tapasztalt. “Az energiaellátás mégis az a terület, ahol a fogyasztók a legkevésbé hajlanak szolgáltatóváltásra, pedig ez kulcsfontosságú volna a verseny fenntartásához a piacokon” – emlékeztetett a szocialista EP képviselő.

Az egységes áramszámla bevezetésekor a fogyasztók jogainak hatékony biztosítása és érvényesítése érdekében az európai szocialisták különösen fontosnak tartják, hogy az Energiafogyasztói Charta törvényerőre emelkedjen, míg a néppártiak úgy gondolják, hogy ennek önkéntes alapon kell működnie. “Úgy gondoljuk, hogy az energiapiacnak a fogyasztók legalább olyan fontos szereplői, mint a gyártók, szolgáltatók” – mondta Herczog Edit.
    
Az EP képviselő elmondta továbbá, hogy ösztönözni kell a tagállamokat az intelligens fogyasztásmérők használatára, amelyek segítségével a fogyasztók világos képet kapnak tényleges energiafogyasztásukról, és ezáltal hozzájárulnak a jobb energiahatékonysághoz. “Az Energiafogyasztói Chartában mi szocialisták például szorgalmaztuk olyan mérőórák bevezetését, amelyek figyelmeztetik a fogyasztót, a számára finanszírozható keret túllépésekor. Ha lenne a konyhámban egy digitális kijelző, amelyen látnám, hogy éppen hány forintot költök áramra, e szerint osztanám be a konyhapénzemet” – fogalmazott Herczog Edit.