Bűnmegelőzési tanácsadó irodát nyitott a rendőrség szerdán Kaposváron, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Herke Tamás bűnügyi igazgató az ez alkalomból rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a vagyon elleni bűncselekmények. Az irodában a rendőrség munkatársai tanácsadással segítik a hozzájuk fordulókat egyebek mellett a lakásbetörések, vagy éppen a trükkös lopások elkerülésére.

A megye bűnügyi helyzetét elemezve beszámolt arról, hogy a Somogyban tavaly elkövetett összes bűncselekmény csaknem hetven százalékát a vagyon elleni bűncselekmények tették ki, azok mintegy fele betöréses lopás volt.

A bűnügyi igazgató ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy könnyelműségükkel, figyelmetlenségükkel sokszor maguk a sértettek is hozzásegítik a betörőket a gyors zsákmányszerzéshez.

A vagyonelleni bűncselekmények számát a magánszemélyek és a közrendet biztosító hivatalos szervezetek – rendőrség, polgárőrség, közterület-felügyelet – csak együttes fellépéssel szoríthatják vissza sikeresen – mutatott rá Herke Tamás, hangsúlyozva: ehhez az is kell, hogy az állampolgárok a lehetőségek szerint maguk is tegyek meg mindent önmaguk és értékeik biztonsága érdekében.

A bűnmegelőzési iroda munkatársai ez utóbbihoz nyújtanak segítséget – mondta a bűnügyi igazgató, hozzátéve, hogy az áldozattá válás megelőzését szolgáló tanácsadás mellett fogadják a közrendet megzavaró tevékenységről szóló a lakossági bejelentéseket is.