A távfűtésről való leválást megtiltó fővárosi önkormányzati rendelet módosítását kezdeményezi Bús Balázs, III. kerületi polgármester.

A polgármesteri hivatal közleménye szerint jelenleg a monopolhelyzetben lévő Főtáv Zrt. megakadályozza, illetve olyan feltételekhez köti a leválást, hogy az igen nehezen, gyakorlatilag nem kivitelezhető. Emiatt a távhőszolgáltatást igénybe vevő magánfogyasztók nem élhetnek az alkotmányban rögzített szabad választási jogukkal.

A fővárosi önkormányzat rendeletét jogsértőnek tartva tavaly a központi régió közigazgatási hivatalának vezetője már az Alkotmánybírósághoz fordult ez ügyben – írták.

A dokumentumban kitértek arra is, hogy az Európai Unió régi államaival szemben Magyarországon elviselhetetlenül drága a távfűtés. Mivel itt magánszemélyek nem kérhetnek támogatást az alternatív fűtési módra való átálláshoz, a leválók csak gázkazánokra cserélhetnek. A leválás sokak számára a további megélhetést biztosítja, mivel így kiszámíthatóvá válik a lakások fűtési költsége – szögezte le közleményében a hivatal.
 
Hock Zoltán, az MDF fővárosi frakcióvezetője a múlt héten szintén felvetette a távfűtésről való leválást megtiltó fővárosi rendelet módosításának szükségességét. Leszögezte: azután, hogy nemrég az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a miskolci rendeletet, amelyben szintén megtiltották a távfűtésről való leválást, törvénytisztelő módon nem is tehet mást a fővárosi önkormányzat.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy ők környezetvédelmi és gazdasági okból nem támogatják a távfűtésről való leválást. Azzal ugyanis, ha egy távfűtési kémény helyett sok gázkazán kéménye füstöl majd, szennyezettebbé válik a levegő. Gazdaságilag pedig azért nem célszerű a leválás, mert ha csökken a távfűtést használók száma, drágul a szolgáltatás, mivel a rendszert ugyanúgy működtetni kell. A politikus a távfűtés versenyhátrányának megszüntetésében látja a megoldást, például abban, ha 20-ról 5 százalékra csökkentik a távfűtés áfáját.