A fiatalok és gyermekek erőszakkal szembeni védelme érdekében elkerülhetetlen és halaszthatatlan a fiatalok és gyermekek emberi jogi és állampolgári nevelésének megerősítése – áll az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleményében.

Az elmúlt héten Dél-Németországban történt véres esemény hatására a bajor tartományi kormány úgy döntött, hogy betiltja az erőszakos tartalmú számítógépjátékokat. Szabó Máté ombudsman szerint azonban, nem cenzúrára, tiltásra van szükség, hanem az emberi jogok kultúrájának és a fiatalok társadalmi részvételének megerősítésére – amely John Stuart Mill szerint “a szabad nép politikai nevelésének gyakorlati része”.

Ez pedig elsősorban – ahogy arra Szabó Máté egy húsz évvel ezelőtti tanulmányában is rámutattam – oktatással és neveléssel érhető el. Az ombudsman hangsúlyozza: nem az iskolai oktatásra, nevelésre gondol elsősorban, hiszen a gyermekek szocializációjának, a társadalomba való beilleszkedésének az iskola csak az egyik színhelye. A gyermekek nevelése és az erőszaktól való megóvása a társadalom minden felnőtt tagjának feladata és érdeke.

Olyan életviszonyok között, ahol az emberek társas érintkezését a másik ember életének, méltóságának, tulajdonának, véleményének, egyéb emberi jogának tisztelte hatja át, az erőszak – irányuljon az akár személy, vagy dolog ellen – nem létezik, értelmezhetetlen fogalommá válik – állítja Szabó Máté. Fontos tehát, hogy amennyiben erőszakmentes világban szeretnénk élni, a fiatalokat a társadalmi folyamatokba való részvételre kell sarkallnunk, gyermekeinket pedig az emberi jogok tiszteltére kell nevelnünk – szól a közlemény.

Ennek megvalósítása érdekében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az állami és civil szervezetek közötti összefogást kezdeményez.