Magyarországot a gazdasági válságon kívül egy nagyon súlyos bizalmi, hitelességi válság is sújtja – hangsúlyozta a köztársasági elnök a Magyar Televíziónak adott interjújában.

Az államfő a Magyar Televíziónak adott interjúban részletesen beszélt a Gyurcsány Ferenc által bejelentett konstruktív bizalmatlansági indítványról, a változás, egy új, jövendő, hosszú távú kormányprogram, az államszervezet demokratikus működésébe helyezett bizalom visszaállításának szükségességéről.

„A konstruktív bizalmatlansági indítványnak pontosan az a lényege, hogy nem szól a jövendő kormányprogramról. Ez egy olyan eszköz, amely alkotmányosan ebben a helyzetben nem kifogásolható. Azonban tudni kell, hogy kizárólag egy személyi döntésről szól, egy régi miniszterelnök helyett új miniszterelnököt kell megválasztani. Ezen túl nincsen mondanivalója, nincs szó a kormányprogram vitájáról, és ez azt is jelenti, hogy ez az az eszköz az összes lehetséges technika közül, ami a legkevésbé demokratikus.”

„Ma már olyan a helyzet, hogy csak egy előrehozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy egy stabil, széles körű felhatalmazással rendelkező kormány tud felállni. Egy olyan kormány, amelynek elég háttere van arra, hogy egy hosszú távú, több éves programot meg tudjon valósítani, és így ki tudja vezetni az országot a válságból.”

Elnök úr, volt egy másik vita is. Gyurcsány Ferenc élesen bírálta a kongresszuson az igazságszolgáltatást. Önnek dolga az alkotmány szerint az államberendezkedés demokratikus vizsgálata, illetve az e fölötti őrködés. Kíván-e megnyilatkozni ebben az ügyben?

„Igen, kötelességem megnyilatkozni. Ha a miniszterelnök olyan kijelentést tesz, hogy az ügyészség és a bíróság egyes esetekben egy ellenzéki párt sugalmazása szerint működik, ez súlyosan veszélyeztetni az államszervezet demokratikus működésébe helyezett bizalmat. Nem szabad megengedni ilyen kijelentéseket.”

„Egy előrehozott választáson a pártoknak meg kell küzdeniük a bizalomért. Csak akkor fogják helyreállítani a hitelességet, ha valóban egy olyan kampány lesz, amely reális programokkal lép fel, és amely nem fog hitegetni senkit, hanem egy nagyon tisztességes, őszinte kampány fog folyni.”

A Köztársasági Elnök Hivatal hivatalos honlapján az interjú teljes terjedelmében elolvasható →