Már tavaly megváltoztatta a helyszíni bírság kiszabásáról szóló formanyomtatványt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) – közölte a tárca. Szabó Máté ombudsman az idén márciusban kifogásolta: olyan apró betűvel írnak egy részt a nyomtatványon, hogy az “gyakorlatilag felismerhetetlen”.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa március 11-i közleményében azt írta: eljárásának alapja egy beadvány volt, amely szerint a panaszost a rendőrök helyszíni bírsággal sújtották, és amikor az erről szóló nyomtatványt aláírattatták vele, nem vette észre, hogy aláírásával a szabálysértés elkövetését is elismerte.

A formanyomtatványon ugyanis szabad szemmel alig olvashatóan ez a szöveg szerepelt: “A túloldali tájékoztatót tudomásul vettem”. A hátoldalon, hasonlóan apró betűkkel pedig az állt, hogy “A szabálysértés elkövetését elismerem”.

Szabó Máté a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jogot sértő helyzet miatt a vonatkozó rendelet módosítását javasolta.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium azt közölte: érzékelték a régi nyomtatvánnyal kapcsolatban az ombudsman által felvetett problémát, emiatt még 2008. március 1-jei hatállyal módosították a helyszíni bírság formanyomtatványáról szóló miniszteri rendeletet.

“Az azóta hatályos jogszabály alapján használatban lévő formanyomtatványokra tehát a biztos által kifogásolt formai jegyek már nem jellemzőek” – tudatták. Vagyis a formanyomtatvány első oldalán a betűk mérete – a cím kivételével – azonos nagyságúak. Tehát nem kisebb a szabálysértés elkövetéséről szóló elismerés sem.

A tárca az 5/2008. számú IRM-rendelettel módosította a helyszíni bírságolás formanyomtatványát. “A módosítás oka többek között az volt, hogy korábban a nyomtatvány hátoldalán volt olvasható a szabálysértés elkövetésének elismerésre vonatkozó nyilatkozat” – tették hozzá.

Ez a nyilatkozat a módosítás következtében jelenleg az első oldalon szerepel, az alábbiak szerint: “A túloldali tájékoztatót elolvastam, megértettem, a szabálysértés elkövetését elismerem. “A nyomtatvány hátoldalán pedig a meg nem fizetés esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről szóló tájékoztatás szerepel” – írta az IRM.