Az Országgyűlésben ma bejelentik, hogy összegyűlt a szükséges számú aláírás a képviselői költségtérítés ügyében kezdeményezett népszavazáshoz.

Seres Mária magánszemély kezdeményezése szerint az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott, elszámolható kiadásai után járna költségtérítés.

A kérdésben legkevesebb 525 ezer hiteles aláírás gyűlt össze. A törvény szerint a referendum kiírásához kétszázezer hiteles aláírásra van szükség.

Az országos népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről az Országgyűlésnek, kötelező népszavazás esetén, a bejelentéstől számított 15 napon belül kell döntenie, mérlegelés nélkül. A népszavazás időpontját a köztársasági elnök tűzi ki.

Várhatóan döntenek a képviselők a paksi atomerőmű telephelyén új atomerőművi blokk vagy blokkok létesítésének előkészítését szolgáló tevékenység megkezdéséhez szükséges elvi hozzájárulás megadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatról.

Az indokolás szerint a beruházás előkészítéséhez minimum öt év, a megvalósításához a műszaki tervezést követően minimum hat év, az új erőműegység létesítéséhez összesen tehát legalább 11 év szükséges. Mint írták, a magyar társadalom pozitívan ítéli meg az atomerőművet, a magyar lakosság mintegy háromnegyede, 73 százaléka egyetért azzal, hogy Magyarországon atomerőmű működik.