A tanúgondozás intézményét vezetik be keddtől a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon és a Kecskeméti Városi Bíróságon, ennek egyik lépése a tanúszoba kialakítása – közölte Bicskei Ferenc, a megyei bíróság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján, Kecskeméten.

A tanúgondozást keddtől vezetik be a megyei és a Kecskeméti Városi Bíróságon, de később kezdeményezik kialakítását a többi városi bíróságon is – mondta Bicskei Ferenc, akit tavaly novemberben neveztek ki a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elnökének.

A vezető bíró közlése szerint a rendelkezés célja, hogy ahol nem kívánatos – az eljárás miatt vagy a tanú érdekében – a tanúk a peres felektől elkülönülten tudjanak várakozni.

Hozzátette, hogy külön bírót nevezett ki a tanúk jogaival és a tanúszobával kapcsolatos kérdések megválaszolására. Bicskei Ferenc elmondta, hogy a kiskorúak tanúkénti kihallgatására is külön helyiséget biztosítanak, ott oldottabb körülmények között folyhat a meghallgatás.

A megyei bíróság elnöke szolgáltató és nyitott bíróságot szeretne megvalósítani. Kiemelte: minden, közérdeklődésre számot tartó ügyről tájékoztatni fogják a sajtó képviselőit, s a bíróság honlapján keresztül minden érdeklődő állampolgár hozzájuthat ezekhez az információkhoz.

A tárgyalások időpontjáról előre tájékoztatást kap a sajtó, az ítélethirdetés után pedig rövid időn belül az ítélet rövid változata olvasható lesz a bíróság honlapján – fűzte hozzá.