Nagyszabású oktatási programot indít március 31-től a budapesti és megyei rendőr-főkapitányságok szakembereinek a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A zöldtárca munkatársai áprilisban és májusban keresik fel a kapitányságokat, hogy a rendőrség ellenőrzésben és a természetkárosítással összefüggő bűncselekmények nyomozásában résztvevő munkatársait felkészítse a nemzetközi és a hazai természetvédelmi jogszabályok betarttatására, és a jogellenes állat- és növénykereskedelem elleni hatékony fellépésre.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság (ORFK) Bűnügyi Főosztályával együttműködésben március 31-én, kedden nagyszabású oktatási programot indít a budapesti és a megyei rendőr-főkapitányságok szakemberei számára. A program célja, hogy a rendőrség ellenőrzésben és a természetkárosítással összefüggő bűncselekmények nyomozásában résztvevő munkatársait felkészítse a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló ún. Washingtoni Egyezmény (CITES), a vonatkozó EU rendeletek és a hazai természetvédelmi jogszabályok betarttatására, és a jogellenes állat- és növénykereskedelem elleni hatékony fellépésre. Az előadások témája az egyezmény joganyaga, valamint a hazai védett természeti értékekkel kapcsolatos jogszabályi előírások végrehajtása lesz.

A képzéseket a KvVM Biodiverzitás Osztályának és Természetmegőrzési Főosztályának munkatársai térítésmentesen végzik, illetve a minisztérium fél millió forinttal is hozzájárul a program költségeihez. Az oktatás Budapesten indul a fővárosi és Pest-megyei rendőr-főkapitányság összevont képzésével március 31-én, kedden. Ezt követően a KvVM munkatársai áprilisban és májusban keresik fel a megyei főkapitányságokat, ahol egy-egy napos képzést tartanak az ott dolgozó, illetve a városi kapitányságokról összehívott tisztviselőknek. A képzésre az ügyészségek képviselői is meghívást kaptak.

A rendőrségnek –a zöldhatóságok mellett- komoly szerepe van az illegális állat- és növénykereskedelem belterületi ellenőrzésében, felderítésében és a nyomozások lefolytatásában. Magyarország európai uniós csatlakozásával ez a szerep különösen felértékelődött, hisz a jogellenes eredetű szállítmányok nagy része már nem külső vámhatáron érkezik Magyarországra, hanem az EU más tagállamaiból, így nem esik át vámellenőrzésen. A belterületi ellenőrzések elvégzése pedig – többek között – a rendőrség feladata.

A KvVM természetvédelemért felelős szakterülete az ORFK-val évek óta szervez hosszabb-rövidebb időtartamú képzéseket, de nagyszabású, több száz szakember továbbképzését biztosító program megszervezése eddig még történt. Az akció jó példa arra, hogyan tud hatékonyan együttműködni két minisztérium központi, regionális és helyi szinten a természet védelmének érdekében.