A jövőben nem rögzítenék automatikusan a gyanúsítottak ujjlenyomatát – írta keddi számában a Népszabadság az igazságügyi és rendészeti miniszter által benyújtott, a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvényjavaslatra hivatkozva.

A lap szerint a “rabosítás” az öt évnél kisebb börtönbüntetéssel fenyegetett szándékos bűncselekményeknél csak a személyes adatok felvételére és a fénykép készítésére terjedne ki. Nem vennének ujj- és tenyérlenyomatot például egy államtitoksértéssel gyanúsított újságírótól vagy egy ittas járművezetőtől, ami jelenleg kötelező.

A tervezet szerint a büntetési tételtől függetlenül ujjlenyomatot kellene venni, ha valaki csalást, lopást, sikkasztást, követett el, de ugyanígy járnának el például az állatkínzás, természetkárosítás vagy utcai rendbontás, továbbá hivatali és erőszakos bűncselekmények esetén is.

A javaslat meghatározza a külföldi hatóságoknak kiadható adatok körét is, amiről az USA-val való vízummentességről szóló egyezmény kapcsán folyt vita. A tervezet szerint csak jogerősen elítéltekről adhatók ki adatok az USA-nak.