A választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezőnek gondoskodnia kell – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A rendőrség közleményében emlékeztetett rá: a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlések nyilvánosak, nem tartoznak a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá, ezért előzetes bejelentés nélkül is megtarthatóak.

Sólyom László köztársasági elnök június 7-ére írta ki az Európai Parlament magyar tagjainak megválasztását. A választási kampány – amely alatt választási gyűlést lehet tartani – a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap – azaz június 6-án – 0 óráig tart.

A rendezvény addig minősül választási gyűlésnek, amíg azt a szervező befejezettnek nem nyilvánítja. Amennyiben a szervező a gyűlést lezárja, de a résztvevők továbbra is a helyszínen maradnak, azt már a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvénynek kell tekinteni, ami jogszerűen csak előzetes bejelentés esetén tartható – hívta fel a figyelmet a rendőrség.

A választási gyűléseken az állampolgárok szabadon megjelenhetnek, azonban nem tarthatnak maguknál lőfegyvert, robbanóanyagot, vagy más, az élet kioltására vagy testi sértés okozására alkalmas eszközt.

A rendezvény szervezőjének kell gondoskodnia a rend fenntartásáról, ehhez rendezők segítségét veheti igénybe. A rendezők létszáma nincs meghatározva jogszabályban, de a rendőrség tapasztalatai szerint célszerű, ha legalább annyian vannak, mint a várható érdeklődők tíz százaléka.

A rendező jogosult a rend fenntartása érdekében a résztvevőkhöz felhívást intézni, illetve intézkedéseket foganatosítani. Szabálysértést, illetve bűncselekményt valósít meg, aki a rendező felhívásának nem tesz eleget, vagy intézkedéseinek ellenáll.

Az, hogy a választási gyűléseket nem szükséges bejelenteni a rendőrségnek, nem jelenti azt, hogy a szervező mentesül a más szervek irányába teljesítendő bejelentési, illetve engedélykérési kötelezettség alól: a közterület-foglalást az önkormányzattal kell egyeztetni, a rendezvény közúton történő megtartásához pedig a közút kezelőjének a hozzájárulása kell.

A gyűlés megtartását a rendőrségen célszerű jelezni, a rendőrségnek ugyanis általános törvényi kötelessége a közrend fenntartása és jogsértések megakadályozása. A választási rendezvények rendjének fenntartásában, a jogsértések megelőzésében illetve megakadályozásában azonban csak akkor tudnak közreműködni, ha tudomásuk van az eseményről és annak biztosítására fel tudnak készülni.

Nagy létszámú érdeklődőt vonzó választási rendezvények biztonságos megtartása nehezen képzelhető el rendőrségi segítség nélkül – olvasható az ORFK közleményében. A rendőri segítség elengedhetetlen a közutak forgalmának sok esetben szükségessé váló tereléséhez, irányításához. Emellett az azonos helyszínen, azonos vagy nagyon közeli időpontban megtartani szándékolt rendezvények biztonságos, atrocitásoktól mentes lebonyolításában is közreműködnek, szükség esetén egyeztető tárgyalásokkal és tájékoztatással segítik a szervezőket.