Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok úgy határoztak, hogy tovább csökkentik a védjegy odaítéléséért felelős közösségi ügynökség, a spanyolországi Alicante-i székhelyű Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) részére fizetendő díjat, továbbá, hogy egyszerűsítik a lajstromozási eljárást.

Az intézkedés, melyet 2005-ben már megelőzött egy csökkentés (IP/05/1289), jóval olcsóbbá és könnyebben megszerezhetővé teszi a védjegyoltalmat az unió egységes piacán működő vállalkozások számára, ami esetükben mintegy évi 60 millió eurónyi megtakarítást jelent. Az intézkedés 2009. május 1-jén lép hatályba.

A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, Charlie McCreevy a következőket nyilatkozta: „Ez a döntés jó hír Európa vállalkozásai számára. A díjak jelentős csökkenése, továbbá az eljárás egyszerűbbé válása következtében jóval elérhetőbb és könnyebb lesz az uniós szintű védjegyoltalom megszerzése. Az intézkedés ösztönzi majd a vállalkozási kedvet és fokozni fogja a gazdasági aktivitást, mely életbevágóan fontos gazdasági válság idején. Különösen a kis- és középvállalkozások életében lesz fontos ez a változás, melyek számára gyakran nagy nehézséget jelent a védjegyoltalom megszerzésének költsége és folyamatának bonyolultsága.” Az OHIM elnöke, Wubbo de Boer a következőket nyilatkozta: „Egy kisvállalat számára a közösségi védjegyoltalom egyben a vállalat azon jövőbeni jogát is védi, hogy áruit és szolgáltatásait az egységes európai piacon szabadon forgalmazhatja. Nagyobb vállalatok számára pedig elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy nemzetközi szinten kereskedjenek. “

A díjcsökkentés és az eljárás egyszerűsítése gyakorlatilag abban áll, hogy a közösségi védjegyek lajstromozási díja nullára csökken. A vállalkozásoknak így csak bejelentési díjat kell fizetniük, a külön fizetendő lajstromozási díj megszűnik. Ennek eredményeképpen a közösségi védjegy lajstromozásának eljárási ideje is jelentősen csökkenni fog.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jövőben a közösségi védjegy eddigi 1750 eurós bejelentési és lajstromozási díja helyett a vállalkozásoknak csak az 1050 eurós bejelentési díjat kell megfizetniük. Azok, akik bejelentési kérelmüket az interneten nyújtják be, még ennél is nagyobb kedvezményben részesülnek, és csupán 900 eurónyi bejelentési díjat kell fizetniük a jelenleg fizetendő 1600 euró helyett.

Mindez azt jelenti, hogy a jövőben a vállalkozások 40%-kal kevesebbet fognak fizetni a közösségi védjegy megszerzéséért – sőt, amennyiben elektronikus úton kérelmezik azt, ez a csökkenés 44%-ot jelent.

Továbbá, a Madridi Jegyzőkönyv alapján benyújtott Európai Közösségre kiterjedő nemzetközi védjegy bejelentésének és lajstromozási kérelmének egyedi díja 1450 euróról 870 euróra fog csökkeni, mely szintén 40%-os csökkentést jelent.

Háttér

Az OHIM-et 1994-ben hozta létre a Miniszterek Tanácsa. Amióta a Hivatal 1996-ban megkezdte működését, a közösségi védjegy iránti igény folyamatosan és időszakonként drámai mértékben nőtt. Az OHIM napjainkig összességében több mint 500 000 védjegyet vett lajstromba a világ minden részéről érkező százezres nagyságrendű kérelem alapján. Mivel az OHIM önfinanszírozó ügynökség, költségvetése teljes egészében a szolgáltatásait igénybe vevő vállalkozások által befizetett díjakból tevődik össze. Sem pénzügyi sem egyéb támogatást nem kap az uniós adófizetőktől, nonprofit szervezetként költségvetési egyensúlyát saját magának kell fenntartania.

Az utóbbi néhány évben az OHIM-nek nagyratörő programot sikerült végrehajtania, melynek célja az volt, hogy növelje munkatermékenységét és hatékonyságát, miközben olyan minőségi szolgáltatást nyújtott, mely egyre több felhasználót vonz. A 2005-ös díjcsökkentés ellenére, az OHIM az utóbbi időben jelentős készpénztartalékot halmozott fel.

Ennek eredményeképpen az OHIM, miközben továbbra is törekszik arra, hogy javítsa szolgáltatásai minőségét – különösen online szolgáltatásait – továbbá, hogy csökkentse reagálási idejét, egyre hasznosabbá válik a vállalkozói világ és különösen a kis- és középvállalkozások számára, melyeknek a szellemi tulajdon oltalma és érvényesítése terén gyakran nagy költségekkel kell szembenéznie.

A fent említett további díjcsökkentés a tagállamokkal folytatott széleskörű párbeszéd eredménye. Egyben azoknak az intézkedéseknek az első elemét jelenti, amelyeket az OHIM igazgatótanácsa és költségvetési bizottsága 2008 szeptemberében tartott közös ülésén fogadtak el a tagállamok azzal a céllal, hogy erősítsék az OHIM költségvetési egyensúlyát.

További információk:

http://ec.europa.eu/internal_market/indprop/tm/index_en.htm

http://oami.europa.eu