Az első számú vezető megválasztásáig április 1-vel Kozma György, a Legfelsőbb Bíróság Közigazgatási Kollégium vezetője látja el a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének feladatait.

Kozma György a kedden nyugdíjba vonuló Kaposvári Bertalan elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettestől veszi át a vezetői feladatokat. A LB-nek Lomnici Zoltán mandátuma tavaly júniusi lejárta óta nincs elnöke. Az államfő két jelöltje eddig háromszor nem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados többséget a parlamentben.

A Legfelsőbb Bíróságon nincs hatalmi harc – mondta kedden a testület új vezetője, aki közjogi feladatokat nem kíván ellátni, csupán a napi munka zavartalanságát akarja biztosítani.

Nagyon sajnálatos, hogy a közvéleményben az utóbbi időben napvilágot látott sajtónyilatkozatok kapcsán olyan benyomás keletkezhetett, hogy éles hatalmi harc folyik az LB-n, hiszen erről szó sincs. A kollégiumvezetők és az LB tisztségviselői egységesen kiállnak amellett, hogy az ítélkező munka zavartalanságát, folytonosságát biztosítani kell – közölte az LB elnöki jogkörben eljáró közigazgatási kollégium-vezetője.

Hozzátette: az LB alkotmányban rögzített feladata az ítélkezés egységének biztosítása, amit alapvetően az LB polgári, büntető és közigazgatási kollégiumában zajló szakmai munka biztosít. Ezt pedig a jelenlegi szerencsétlen helyzetben sem fenyegeti veszély.

Kozma György elmondta, hogy a jelenlegi jogi helyzetet egyeztette az Országos Igazságszolgáltatási Tanáccsal (OIT), melynek tagja az igazságügyi miniszter, a legfőbb ügyész, illetve a parlament alkotmányügyi és költségvetési bizottságának egy-egy tagja.

“Bízom abban, hogy egy rövid, átmeneti időszakra kerültem a Legfelsőbb Bíróság élére, semmiféle közjogi feladatot nem kívánok ellátni, csak az igazgatási tevékenységgel foglalkozom. Nincs is olyan ambícióm, hogy a Legfelsőbb Bíróság vezetője legyek. Minden vágyam, hogy a közigazgatási kollégium élén folytathassam azt a szakmai munkát, amit ott már korábban megkezdtünk” – hangsúlyozta Kozma György.

Hozzátette: az LB vezetői feladatait is a kollégiumvezetői szobából látja el, nem kérte az LB elnökének járó személyi védelmet, sem pedig a Köztársasági Őrezred e célra rendelt gépkocsiját.

Kozma György elmondta, hogy jelenlegi megbízatását az utóbbi hetekben minden módon megpróbálta elhárítani, hiszen amikor tavaly nyáron Kaposvári Bertalan kijelölte helyettesének, egyikük sem gondolta volna, hogy a szabadságokból, illetve külföldi utakból adódó párnapos helyettesítésen kívül másról is szó lehet. Ugyanúgy, ahogy korábbi elnökhelyettesi kinevezésekor Kaposvári Bertalan sem számíthatott arra, hogy milyen feladatok hárulnak majd rá a nyugdíjba vonulása előtti utolsó nyolc hónapban.

Az LB működését rövid távon nem lehetetleníti el a jelenlegi helyzet, az ítélkező munka és a jogegység fölötti őrködés zavartalanul folyhat. Ugyanakkor viszont abból a szempontból valóban sürgős lenne, ha megválasztaná a parlament az új főbírót, aki egyúttal az OIT elnöke is, hogy végre legyen, aki teljes közjogi felhatalmazással és kellő eréllyel, tekintéllyel képviselje és megjelenítse az igazságszolgáltatást. Arra is szükség van, hogy ebben a minőségében megvédje a támadásoktól, és “mindazoknak az áldatlan tevékenységétől, akik megpróbálnak a zavarosban halászni” – mondta Kozma György.

Példaként említette: egy neve elhallgatását kérő bíró a sajtóban arról nyilatkozott, hogy a jelenlegi helyzetben nem lehet új bírót kinevezni az LB-re. Ez azonban nem felel meg a valóságnak, hiszen ebben a folyamatban a LB vezetője csak annyiban játszik szerepet, hogy kiírja a pályázatot, illetve azt véleményezteti az illetékes bírói tanáccsal. Ezek után azonban az OIT-hoz kerül a felterjesztés, maga a kinevezés pedig államfői jogkör.

Kozma György hatvanéves, 1978-ban végzett a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Előbb a Könnyűipari Minisztériumban, majd 1980-tól az Ipari Minisztérium igazgatási és jogi főosztályán dolgozott mint jogi főelőadó. 1986-ban a minisztérium jogi osztályának vezetőjévé, 1988-ban főosztályvezető-helyettessé nevezték ki. 1990. április 1-jétől legfelsőbb bírósági bíró. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2008. február 1-jétől hat évre a kollégium vezetőjének nevezte ki.