Elkészült a Kulcsár-ügyben az elsőfokú ítélet írásba foglalása – közölte a Fővárosi Bíróság (FB) szerdán.

Az ezer oldal terjedelmű ítélet írásba foglalása már korábban megtörtént, szövegellenőrzése és nyomdakész állapotra előkészítése már “jó ideje” tart, de időközben a bíró kórházba került, ami egy hónapos “kiesést” jelentett – tartalmazza az FB sajtótitkárságának közleménye.

Főszabályként az írásba foglalásra harminc napot ad a törvény, a hosszabb indokolást igénylő ügyekben ez lehet hatvan is. A Kulcsár-ügyben nyolc hónapja, tavaly augusztusban hirdette ki elsőfokú ítéletét a bíróság.

“A jelenleg hatályos törvényi szabályozás nem számol az ilyen rendkívül bonyolult ügyek vonatkozásában az írásba foglalási határidő meghosszabbításának lehetőségével. Egyébként az eddigi bírósági gyakorlatban is ritka az ennyire bonyolult peres eljárás. Ugyanakkor az ügy rendkívüli bonyolultsága és összetettsége miatt szinte lehetetlen ebben az ügyben a törvényi határidőt betartani” – közölte az FB.

A Kulcsár-ügy bonyolultságára jellemző, hogy 24 vádlott, 200 tanú, 9 szakértő több száz oldalas szakvéleménye, valamint 150 ezer oldalas nyomozati anyag szerepelt az eljárásban, amelyben 8 ügyet egyesítettek – áll a közleményben.

A 2003-ban kipattant brókerbotrány ügyében 2006 májusában kezdődött el a büntetőper, amelyben első fokon tavaly augusztusban az FB sikkasztás miatt nyolc év börtönre ítélte Kulcsár Attilát. A nem jogerős ítélet kihirdetése után az elsőrendű vádlottat előzetes letartóztatásba helyezték.

A 24 vádlott közül nem jogerősen további hatot ítéltek letöltendő, nyolcat pedig felfüggesztett szabadságvesztésre. Négyen pénzbüntetést kaptak, hárman büntetés kiszabása nélkül próbára bocsátást, két vádlottat pedig felmentett a bíróság a vádak alól. Vagyonelkobzással nyolc embert sújtottak, összesen mintegy 1,7 milliárd forint értékben.