Az erőszak, a civil szektor, a fogyatékkal élők helyzete, a hivatásos hadsereg és a közlekedés áll egyebek mellett az általános ombudsman idei évre tervezett vizsgálatainak középpontjában; Szabó Máté csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján azt is közölte: biztosi megközelítésmódja pragmatikus, alapjogi és provokáló.

Az állampolgár jogok országgyűlési biztosa elmondta, vizsgálni kívánják az idén a közlekedésben részvevők jogait, kötelezettségeit, a felelősséget és a biztonságot a “tolószéktől a mopedautóig”.

Közölte, foglalkoznak a gyermekek közötti és a velük szembeni erőszakkal, valamint annak terjedésével. Ennek kapcsán Szabó Máté hangsúlyozta: “az erőszakkal szemben, amely a válság következtében minden területen terjed, fel kell lépni, világosan és határozottan”.

Az ombudsman vizsgálatot kíván folytatni az erőszakszervezeteknél, így a hivatásos hadseregnél, és a Nemzetbiztonsági Hivatalnál is, az ott dolgozók emberi méltóságának kérdéskörével kapcsolatban.

A fogyatékkal élők helyzete kapcsán azt kívánják feltárni egyebek mellett, hogy hol tart az akadálymentesítés és hogyan érvényesülnek az uniós és jogállami elvárások.

Szabó Máté közölte, a civil szektor vizsgálatánál foglakoznak majd az oda kerülő közpénzekkel, valamint a vallási szervezetekkel és az egyházakkal.

Ez évben folytatódik a sztrájkjogi és gyülekezésjogi projekt is – mondta Szabó Máté. Ennek kapcsán beszélt arról, hogy 2002-ben és 2006-ban megugrott a tüntetéssel kapcsolatos erőszakos cselekedetek száma, azóta azonban csökkenés figyelhető meg.

Szabó Máté kitért arra: segítségért fordult Kiss Péter kancelláriaminiszterhez, mert több köztisztviselőre lenne szüksége a hivatalához érkezett panaszok megnövekedett száma miatt. “Segítsen akár állásokkal, akár (…) feltehetőleg hamar rendelkezési állományba kerülő volt miniszterek, volt államtitkárok, volt köztisztviselők átmeneti foglalkoztatásával” – fogalmazott az ombudsman hozzátéve: “az én utópiám az lenne, hogy Draskovics úr (…) vizsgálja azokat a panaszokat, amelyeket a tevékenysége ellen nyújtottak be”.

Szabó Máté elmondta azt is, hogy a tevékenységük miatt vigyázniuk kell a mentális egészségükre is, ezért munkatársaival művészeti tevékenységekkel foglalkoznak, “asszonykórust” hoztak létre, és majd megalkotják az “általános állampolgári jogok himnuszát” is.

Az általános ombudsman a múlt évi tevékenységéről szóló beszámolója mellett, három lezárult – a gyermekjogi, a gyülekezésjogi és a hajléktalan emberek alkotmányos jogainak érvényesülését feltáró – projekt összefoglalását füzetben jelentette meg.

A sajtótájékoztatón közreadott beszámoló szerint 2008-ban 5.719 különféle panasszal fordultak az általános ombudsmanhoz. “A panaszok számának (…) emelkedését valószínűleg egyaránt magyarázzák a gazdasági-pénzügyi válsággal járó problémák, és az aktívabb ombudsmani tevékenység révén megnövekedő ismertség” – olvasható.