Nagy felzúdulást váltott ki Ausztriában, Luxemburgban és Svájcban, hogy mindhárom ország (Belgiummal együtt) szerepel az OECD által a nemzetközi pénzügyi együttműködést még csupán megígért államokról összeállított „szürke listán”.

Három országlistát tett közzé csütörtökön a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az adóparadicsomok elleni nemzetközi küzdelem jegyében. A nemzetközi adóügyi információcserében részt venni nem hajlandó országok „feketelistáján” csupán négyen szerepelnek: Costa Rica, Malajzia (a Borneó mellett fekvő Labuan szigete miatt), a Fülöp-szigetek és Uruguay. Mindössze ezek az államok nem kötelezték el magukat amellett, hogy az OECD által kidolgozott és a G20 által 2004-ben jóváhagyott jelentéstételi módszereket meghonosítsák.

Sokkal terjedelmesebb azonban az együttműködést már megígért, de azt érdemben még meg nem valósító államok listája: harmincnyolcan szerepelnek rajta. Köztük van az OECD által egy korábbi jelentésben is adóparadicsomnak nevezett harminc apró állam, Andorrától a Bahama-szigeteken át Gibraltárig, Liechtensteintől Monacón át Panamáig és Vanuatuig számos ismert, a köznyelvben is adóparadicsomnak gondolt állam, illetve felségterület (Ciprus viszont nem). Erre az úgynevezett „szürke listára” vették fel azonban Ausztriát, Belgiumot, Chilét, Luxemburgot, Szingapúrt és Svájcot is.

A harmadik lista azokról az államokról szól, amelyek nem csupán megígérték, hanem a gyakorlatban is „alapvetően” megvalósították a nemzetközi adóegyezményeket. Itt negyven ország szerepel, köztük hazánk, a legtöbb EU-tagállam, de még Barbados, Ciprus, a Virgin-szigetek és Oroszország is. Rákerült a „fehér listára” Kína is, bár az OECD jelezte, hogy a Peking fennhatósága alá tartozó Hongkongnak és Makaónak tulajdonképpen inkább a „szürke listán” lenne a helye.

A szürke listán szereplő európai államokban felzúdulást váltott ki a G20 londoni csúcstalálkozója által is nyugtázott OECD-felsorolások közzététele. Jean-Claude Juncker luxemburgi pénzügyminiszter-kormányfő pénteken butának nevezte a listát, mivel szerinte „felfoghatatlan”, miért szerepelnek rajta egyes államok. Megígérte, hogy országa hamarosan kötni fog az OECD által követelt kettős adóztatást kizáró (és információcserét biztosító) egyezményeket más államokkal és amint ez megtörténik, Luxemburg minden bizonnyal átkerül a „fehér listára”.