Megszűnt a Bánáti János ügyvédnek az erzsébetvárosi ingatlanügyben Hunvald György kerületi polgármester védelmére adott megbízás hétfőn.

A védői titoktartás szigorú szabályai miatt további kommentárt nem fűzött az esethez Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara Elnöke.

A büntetőeljárás során korábban már két másik ügyvédet is kizárt a bíróság a védelemből, mert évek óta az önkormányzat szolgálatában álltak, egyszerre pedig nem láthatják el a gyanúsított és a sértett jogi képviseletét.

Hunvald György február 12-e óta van előzetes letartóztatásban csalás és hivatali visszaélés gyanújával. A letartóztatás indoka, hogy fennáll a veszélye a büntetőeljárás meghiúsításának, például okiratok eltűntetésével, tanúk befolyásolásával.

A nyomozó ügyészek gyanúja szerint Hunvald György tudott arról, hogy több kerületi ingatlant előre egyeztetett módon becsültek fel, és tudomása volt arról is, hogy ezeket az épületeket a külföldi befektetők a becsültnél lényegesen magasabb áron akarják megvenni. A polgármester mindezek tudatában szándékosan segítséget nyújtott a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottsága elnökének, és vele, illetve az ügyben érintett vállalkozókkal egyeztetve egymást követően több ingatlan értékesítésekor, 2003-ban és 2004-ben szándékos bűncselekményeket követett el a az önkormányzat sérelmére.

Az erzsébetvárosi ingatlanügyben eddig összesen 14 önkormányzati lakóház értékesítésével kapcsolatban történtek gyanúsítások. A nyomozás eddigi adatai szerint az erzsébetvárosi önkormányzatnak összesen mintegy 970 millió forint kárt okoztak, és további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.

A nyomozó ügyészek 2008. október 28-a óta összesen tizenkét embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük nyolc szabadlábon védekezik, ugyanakkor a polgármester mellett a VII. kerületi önkormányzat gazdasági és pénzügyi bizottságának elnökei, valamint az ügyben szereplő értékbecslő előzetes letartóztatásba került.