Egy nemrégiben közzétett tajvani felmérés adatai szerint a patikákban található gyógyszerkészletek körülbelül nyolc százalékát hamis gyógyszerek teszik ki – írja a Securing Pharma.

A felmérést, a Taiwan Medical Product Anti-Counterfeit Task Force (TMPACT) készítette, amely a helyi szabályozó hatóságokat, egészségügyi szakembereket, gyógyszergyártókat és gyógyszertárakat képviselő nem kormányzati szervezet. A kutatók, hogy felbecsüljék a hamis gyógyszerek piaci jelenlétének hozzávetőleges arányát, 500 patika munkatársait és 500 állampolgárt kérdeztek meg gyógyszerekkel kapcsolatban. A kapott válaszok alapján a szakemberek úgy becsülik, hogy a tajvani gyógyszertárakban értékesített gyógyszerek és gyógyhatású készítmények nyolc százaléka hamisítvány.

A hamisítványok között legnagyobb arányban a Pfizer által gyártott potencianövelő szer, a Viagra, a Rottapharm ízületi gyulladások kezelésére szolgáló Viartril-S nevű terméke, és az Abbott Laboratories testsúlycsökkentő készítménye, a Reductil szerepelt. A szakértők szerint ezek magas hamisítási arányát a relatíve nehéz hozzáférés mellett – többségük csak receptre adható ki – a termékek ismertsége és népszerűsége magyarázza.

A TMPACT közeli infravörös (NIR) spektroszkópiával vizsgálta a gyanús termékeket, amely eljárás előnye, hogy egy tabletta vizsgálata – a buborékcsomagolás eltávolítása nélkül – néhány másodperc alatt elvégezhető.