A Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége (MSZKSZ) szerint csak részben vonják be a jogszabályok előkészítésébe a szakmai szervezeteket, és esetenként nagyon rövid határidőt adnak nekik a rendelettervezetek véleményezésére – közölték a szövetség képviselői kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Németh Ferenc, a MSZKSZ soros elnöke, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara vezetője kiemelte: az elmúlt időszakban az tapasztalták, hogy az európai uniós jogharmonizáció miatt készülő jogszabályok előkészítésébe nem vonják be azokat a szakmai kamarákat, amelyeket a szabályozás érint. Mint hangsúlyozta, a mostani helyzetre való tekintettel még inkább szükség lenne arra, hogy az előkészítés során kifejthessék véleményüket.

Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnöke azt mondta, a legnagyobb problémájuk az, hogy nem adnak nekik kellő időt a véleményezésre.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke közölte: sok esetben meg sem kapják a jogszabály-tervezeteket. Évek óta valamennyi szakmai kamarát kínzó történet, hogy “a jogalkotási törvényt lábbal tiporják” – mondta, hozzátéve: “máról tegnapra” kérnek tőlük véleményezést.
Mint elhangzott, a szövetség 12 szervezet mintegy 500 ezer tagját képviseli.