Szabó Máté megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat – szögezte le Sólyom László köztársasági elnök szerdán, amikor hivatalában fogadta az állampolgári jogok országgyűlési biztosát.

A találkozón az államfő – a Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint – arra is felhívta Szabó Máté figyelmét, hogy csak a másik három – az általános ombudsmannal egyenrangú – országgyűlési biztossal együttműködve hatékony a jogvédelem.

A tájékoztatás szerint Sólyom László ugyanakkor kifejtette az ombudsmannak, hogy “megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat”, de reményét fejezte ki, hogy a biztos jogvédő tevékenysége megerősíti a munkája iránti bizalmat.

A köztársasági elnök azt követően kezdeményezett találkozót az állampolgári jogok országgyűlési biztosával, hogy az ombudsman a Figyelőnetnek adott interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből “kirajzolódott a kimondhatatlan: a ‘cigánybűnözés’ profilja”. Az ombudsman “cigánybűnözéssel” kapcsolatban tett kijelentése miatt tucatnyi civil és jogvédő szervezet tiltakozott , s többen lemondásra is felszólították.

Szabó Máté az interjú megjelenését követően visszavonta a “cigánybűnözésről” szóló kijelentéseit, de kijelentette: csak akkor mond le, ha olyan szervezetek szólítják erre fel, amelyeket az alkotmány erre feljogosít.

A szerdai találkozó után kiadott tájékoztatás szerint a köztársasági elnök értékelte, hogy az általános ombudsman fontos kérdésekben indított vizsgálatot, és megállapításai sok visszásságot tártak fel.