A MasterCard után a Visa került Brüsszel célkeresztjébe. A piaci erőfölénnyel való visszaélés gyanúja során alkalmazott eljárás második lépcsőfokát jelentő kifogási nyilatkozatot terjesztett elő a Visa kártyacég ellen az Európai Bizottság. A Visa esetében ugyanúgy a bankoknak felszámított jutalékokkal van gond versenyjogi szempontból, mint korábban a MasterCard esetében.

A Visa túlságosan magas multilaterális bankközi díjakat számít fel az ő logóját használó betéti és hitelkártyák után – véli előzetes értékelése alapján az Európai Bizottság, amely ezt a piaci erőfölénnyel való visszaélésnek tekinti. A fizetési kártyák európai piacán 36 (az USA-ban 46) százalékos részesedéssel rendelkező, 2008-as tőzsdére meneteléig 21 ezer amerikai bank közös tulajdonában lévő cég a magas díjakkal ugyanis úgy korlátozza a versenyt, hogy abból a fogyasztóknak semmiféle előnye nem származik.

A multilaterális bankközi díjak léte önmagában nem jogellenes a Bizottság szerint. Csak akkor lennének azonban összeegyeztethetőek a közösségi versenyszabályokkal, ha vagy jelentős technikai fejlődés megvalósulásához járulnának hozzá, vagy valamilyen gazdasági előrehaladás révén lennének előnyösek a fogyasztók számára. A Bizottság előzetes értékelése szerint azonban a Visa rendszerében ezek közül egyik sem valósul meg, a fogyasztók csupán a magas díjak árfelhajtó hatását érzékelik. Ez pedig tagadhatatlan: a díjakat ugyanis az után kell megfizetni, hogy a Visa összekapcsolja a vásárló által használt kártyát kibocsátó bankot a kereskedő által használt bankkal. Ennek költségeit tehát csak látszólag viseli teljes egészében a kiskereskedő, a gyakorlatban ezeket bele kell építenie áraiba.

A Delaware-i alapítású, ám ma már San Francisco-i központú Visának 2007 végéig egy 2002-es bizottsági döntésnek köszönhetően felmentése volt a közösségi versenyszabályok alól. Ennek lejártát követően, 2008. márciusában indított vizsgálatot a Bizottság a multilaterális bankközi díjak ügyében. Ez jutott el 2009. április 3-ra abba a fázisba, hogy konkrét kifogási nyilatkozatot lehetett megfogalmazni és előzetes értékelést lehetett küldeni a kártyacég címére. A Bizottság április 6-án jelentette be, hogy elküldte a nyilatkozatot.