Heteken belül elfogadhatja a parlament a színesfém-kereskedés új törvényét, amely a visszaszoríthatja az évi 10 milliárd forintnyi kárt előidéző fémlopásokat – közölte Kondorosi Ferenc kormánybiztos csütörtökön Gödöllőn.

Az új törvényről a végszavazást a kormány átalakulása sem befolyásolja, hiszen a javaslat az öt párt jóváhagyásával, együttes munka eredményeként állt össze. A törvénytervezet kimunkálását egyébként a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) kezdeményezte, miután sorozatban nagy értékű bronz műalkotások tűntek el települések köztereiről. A törvény szövege most Brüsszelben van, ugyanis egyeztetik, hogy összhangban legyen az uniós szabályokkal – mondta a kormánybiztos a két éve ellopott és mostanra megkerült Teleki Pál bronzszobor visszaadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A színesfémtolvajlás különösen nagy károkat idéz elő közérdekű üzemek esetében, amikor a kitépett kábelek időlegesen megbénítják a közlekedést, a megrongált vasúti sorompók növelik a baleseti kockázatot, vagy adott körzetben időlegesen megszűnik az áramszolgáltatás. A szigorított törvény a megelőzésre helyezi a hangsúlyt – húzta alá a kormánybiztos. A jogszabály szabályozná a színesfém-kereskedők tevékenységét, szakmai ismeretekhez, az átvett árú regisztrálásához, pontos adminisztrációhoz kötné az átvételt.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke arról beszélt, hogy Teleki Pál mellszobrát 2007 augusztusában lopták el. A három bűnöző hamarosan kézre került, ám zsákmányuk hollétét nem árulták el. A darabokra vágott szobrot később a rendőrségi nyomozás eredményeként egy környékbeli színesfém-kereskedő lerakatában, zsákban találták meg. A 20 kilós, 2 millió forint értékű fém alkotás főbb darabjai egyben maradtak, ezért helyreállítják és ez év novemberében visszahelyezik eredeti talapzatára.

A műalkotás előkerítésében közreműködő öt gödöllői rendőrt kitüntették.