A pénzügyi, a gazdasági, a szociális, a külügyi és az önkormányzati tárca élére kerül új vezető a válságkezelő kormányban. A kancelláriaminiszter Molnár Csaba lesz, Kiss Péter pedig társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszterként a kormányfő politikai helyetteseként folytatja munkáját.

Magyarországon ma nem az a probléma, hogy meg kell birkózni a gazdasági válság kihívásaival, az igazi probléma, hogy az ország politikai közössége legalábbis kettészakadt – mondta Gyurcsány Ferenc távozó miniszterelnök a parlament keddi ülésén. Bajnai Gordon szerint a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal a parlamenti többség pontot tesz a politikai válság végére, csak így lehet úrrá lenni a gazdasági és a szociális válságon. Amíg a program végrehajtásához biztosítható a stabil parlamenti többség, addig a válságkezelő kormány jobb megoldás Magyarország számára, mint az előre hozott választás – mondta a kormányfő-jelölt.

Hat új miniszter lesz a válságkezelő kormányban

Hat tárca élére új szakértő miniszterek csatlakoznak a kormányhoz, hatan pedig folytatják a megkezdett munkát. Az új pénzügyminiszter Oszkó Péter lesz. A nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca élére Vahl Tamás kerül. Szűcs Erika helyett Herczogh László eddigi szakállamtitkár lesz a szociális és munkaügyi miniszter. A külügyminiszteri posztot Balázs Péter tölti majd be. Gyenesei Istvánt Varga Zoltán váltja az önkormányzati miniszteri poszton.

A kancelláriaminiszter Molnár Csaba lesz, Kiss Péter pedig társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszterként a kormányfő politikai helyetteseként folytatja munkáját. Megszűnik a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri poszt, a feladatot a gazdasági tárca veszi át.

Már ezen a héten tárgyalnak a cselekvési tervről

A válságkezelő kormány első ülését a héten megtartja, itt első olvasatban tárgyalják a kormány cselekvési tervét tartalmazó programját. A program négy fő célja: az azonnali válságkezelő lépések megtétele, az egyensúly visszaállítása, a gazdasági növekedés újbóli beindítása és a bizalom visszaszerzése.

Az új kormány tagjai kinevezésüket követően 15 százalékkal kevesebbet fognak keresni, mint elődeik – jelentette be Bajnai Gordon. A jelölt hangsúlyozta, hogy a személyét ért támadások ellenére az ország érdekében bárkivel kész tárgyalóasztalhoz ülni.

Bajnai Gordon szerint a válságkezelő program küzdelmes lesz, amit nehéz támogatni, és még nehezebb lesz elviselni. A kormányfőjelölt kiemelte: Magyarországon már nem járható út a költekezés elengedése, vagyis az, hogy hitelből fedezzék a fogyasztást és a szociális juttatásokat.