Négyen első fokon munkaügyi pert nyertek a szekszárdi polgármesteri hivatallal szemben a 2008 decemberében elbocsátott köztisztviselők közül – jelentette be a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) kedden Szekszárdon, sajtótájékoztatón.

Faragó Ágnes, az MKKSZ városi alapszervezetének titkára elmondta: összesen heten fordultak munkaügyi bírósághoz, amely két köztisztviselőt visszahelyezett az állásába, kettőnek pedig négyhavi illetményét ítélte meg nem jogerősen.

A szekszárdi közgyűlés december 19-én döntött a polgármesteri hivatal szervezeti átalakításáról, amely 14 fős létszámleépítéssel járt. A szakszervezet már akkor sérelmezte, hogy a közgyűlés késve kérte ki a véleményét, amelyet a munka törvénykönyve ír elő.

Szegesdy Judit, az MKKSZ jogi képviselője emlékeztetett rá, hogy a bíróság később megállapította: az eljárással sérült a szakszervezet véleményezési joga.

Az ügyvéd hangsúlyozta: az államháztartási törvény a szakszervezeti jogok megsértéséhez súlyos jogkövetkezményeket fűz, ami azt jelenti, hogy a város nem indulhat pályázatokon, nem kaphat állami támogatásokat.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a szakszervezet figyelemmel kíséri majd a város pályázatait.

Haag Éva alpolgármester az elhangzottakra reagálva kijelentette: a polgármesteri hivatal megfellebbezi a munkaügyi bíróság ítéletét. Elmondta: kéthavi illetményt ajánlottak a köztisztviselőknek, és továbbra is úgy gondolják, hogy ez arányos kártérítés. A bíróság négyhavi illetményt állapított meg, de nem azért mert megsértettük a szakszervezeti jogokat – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a bíróság nem mondta ki, hogy a létszámleépítés jogellenes lett volna.

Az államháztartási törvényben szereplő következménnyel kapcsolatban az alpolgármester felhívta a figyelmet: a pályázatokon az önkormányzat, a perben a polgármesteri hivatal vesz részt, a kettő pedig nem ugyanaz.