Az Országgyűlés kedden 204 igen szavazattal, nem szavazatok nélkül, 8 tartózkodás mellett megszavazta a Gyurcsány Ferenccel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt, egyben miniszterelnökké választotta Bajnai Gordont. A pénzügyi, a gazdasági, a szociális, a külügyi és az önkormányzati tárca élére új vezetők állnak.

Az Országgyűlés tegnap délután fél ötkor szavazott a bizalmatlansági indítványról. Az indítvány elfogadásához a képviselők legalább felének igen szavazatára (193 szavazat) volt szükség. Az indítványt a képviselők 204 igen szavazattal, nem szavazatok nélkül, 8 tartózkodás mellett elfogadták. Ezzel a képviselők többsége kifejezte bizalmatlanságát Gyurcsány Ferenccel szemben, egyben megválasztotta Bajnai Gordont miniszterelnöknek. A Fidesz és a KNDP képviselői bent voltak az ülésteremben, gombot azonban nem nyomtak a szavazáskor.

Bajnai Gordon – még kormányfőjelöltként – keddi parlamenti felszólalásában azt mondta, hogy a változás és a folyamatosság egyszerre jellemzi a válságkezelő kormányt.

“Nem politizálni akarok az ország élén, hanem válságot kezelni az országért. Ezért a válságkezelő kormányom egyes meghatározó posztjain is olyan nemzetközileg elismert, és ami talán Magyarországon még nagyobb dolog: idehaza is egyöntetűen elismert szakemberek dolgoznak majd, akiknek szintén nincs politikai ambíciójuk” – mondta.

A folytonosságot az új kormányban Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Gráf József, az agrártárca vezetője, Hiller István oktatási miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi tárcavezető, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Székely Tamás, az egészségügyi tárca vezetője képviseli majd – fűzte hozzá.

Hat új tárcavezető lesz: Balázs Péter külügyminiszter, Herczog László szociális és munkaügyi miniszter, Hónig Péter, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium új vezetője, Oszkó Péter pénzügyminiszter, Vahl Tamás, a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca vezetője, valamint Varga Zoltán önkormányzati miniszter. Szintén a kabinet új tagja Ficsor Ádám, aki tárca nélküli miniszterként a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyeli. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető Molnár Csaba és a társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszter, Kiss Péter eddig is a kormány tagja volt.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájában Gyurcsány Ferenc távozó kormányfő azt mondta, az új kormány feladata a válságkezelés lesz; alapvetően arra szerződik, hogy új lendületet adjon a magyar gazdaságnak.

Mint fogalmazott, az új kabinetet nem bántani és támadni, hanem támogatni kell, mert azt teszi, ami az ország érdeke, olyan intézkedéseket tesz, amelyeket az elmúlt években megpróbáltak megspórolni.

A Fidesz-KNDP – a korábbiaktól eltérően – nem vonult ki az ülésteremből, amikor Gyurcsány Ferenc beszélni kezdett, és jelen volt Bajnai Gordon beszéde, majd eskütétele alatt is.

Az Országgyűlés adatai szerint a konstruktív bizalmatlansági indítványt megszavazta 186 szocialista, 16 szabad demokrata és két független képviselő, Lengyel Zoltán, illetve Gyenesei István. A szavazásnál tartózkodott a korábbi MDF-frakció hat tagja: Csapody Miklós, Dávid Ibolya, Dragon Pál, Pettkó András, Herényi Károly és Karsai Péter, valamint a független Császár Antal és Tóth András.

Nem szavazott két volt MDF-frakciótag: Katona Kálmán és Hock Zoltán. Szintén nem nyomott gombot három szabad demokrata: Béki Gabriella, Velkey Gábor és Gulyás József. Az MSZP-ből nem szavazott Karsai József, aki beteg, és Szili Katalin, aki pedig az ülést vezette.

A szavazás után Gyurcsány Ferenc hátraült képviselői helyére.

A bizalmatlansági indítvány elfogadása után Bajnai Gordon letette a miniszterelnöki esküt. Az előre felolvasott esküszöveghez hozzátette: “Isten engem úgy segéljen”, majd aláírta az eskü szövegét tartalmazó okmányt. Az eskütétel a miniszterelnöki beiktatásokhoz képest egyszerűbben zajlott, a történelmi lobogók helyett csak a nemzeti zászlót hozták be a terembe.

Bajnai Gordonnak az eskütétel után gratuláltak a frakcióvezetők. Egy kis zavart okozott, hogy az üresen álló székek közül melyiket foglalja el, de végül a díszpáholyba ment Sólyom Lászlóhoz, akivel kezet fogtak.

A gratulációk után a képviselők meghallgatták a himnuszt.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke ezután bejelentette: a kabinet április 14-től az új miniszterek kinevezéséig ügyvezető kormányként látja el feladatát. Hozzátette: az államtitkárok megbízatása a miniszterek megbízatásával együtt megszűnt, de hatáskörüket utódjuk kinevezéséig gyakorolják.