Az új miniszterelnök, Bajnai Gordon megválasztása ellen semmiféle alkotmányos kifogás nem emelhető – jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Bajnai Gordon miniszterelnökkel a Sándor-palotában.

A köztársasági elnök – mint intézmény – úgy viszonyul az új kormányhoz, ahogy ez alkotmányosan szükséges. “Feltett szándékom, hogy ellátom minden alkotmányos kötelezettségemet, és ellátom azt a kötelességet is, hogy az államfő együttműködik a kormánnyal” – fogalmazott Sólyom László a csaknem másfél órás találkozó után.

Hozzátette azonban: az ország érdekében szerencsésebb megoldásnak tartotta volna az előre hozott választásokat.

Sólyom László fél órás tájékoztatójában kiemelte azt is: a köztársasági elnöknek nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy feloszlassa a parlamentet. Kijelentette: az elnök azért, hogy politikai beszédet mondjon az Országgyűlés feloszlatása reményében, nyilván nem fog bemenni a parlamentbe. “Ezt ne várja tőlem senki” – tette hozzá.

Sólyom László elmondta: feltette azt a kérdést is a kormányfőnek, hogy vajon mit is jelent az, hogy válságkezelő kormány.

Ez alkotmányosan egy normális kormány, amely minden kormányzati feladatnak a birtokában van – magyarázta.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy Bajnai Gordon hamarosan ismertetni fogja elképzeléseit, ezért helyette nem mondhatja el a programját.

Mint mondta, beszéltek a családpolitikával kapcsolatos kormányzati intézkedésekről, melyek, mint hangsúlyozta, nem hoznak közvetlen bevételt ez alatt az egy év alatt, de melyek annak jelzései, hogy valami megindult Magyarországon.

Arra azonban megkérte a kormányfőt, hogy gondolják át, vajon a gyesen és a gyeden kell-e spórolni. Sólyom László szerint a legutolsó réteg, amelyhez hozzá lehet nyúlni, a gyereket vállaló és a kisgyerekes családok rétege.

Sólyom László hangsúlyozta: örömmel üdvözölte azt, hogy vannak olyan tárcák, melyek a válságkezeléssel foglalkoznak majd, és amelyek kabinetszerűen, külön fognak működni.
Üdvözölte azt is, hogy Bajnai Gordon nem veszi úgy, hogy a gazdasági szükséghelyzetre való tekintettel az alkotmányosság bizonyos részeit el lehet hanyagolni, mint tették ezt a Horn-kormány idején a Bokros-csomaggal.

A köztársasági elnök tájékoztatása szerint feltette a kormányfőnek azt a kérdést, hogy mit jelent az, hogy Kiss Péter a miniszterelnök politikai helyettese. Bajnai Gordon azt válaszolta, hogy ez egy társadalompolitikai szerep, Kiss Péter a “híd” szerepet látja el a kormány és a kormány fő támogatását nyújtó MSZP között – mondta az államfő.

Sólyom László megemlítette, hogy az új miniszterelnök segítségét kérte abban, hogy minél hamarabb meg lehessen választani a Legfelsőbb Bíróság elnökét.

Az államfő reményét fejezte ki, hogy végre lesz koncepciója a magyar külpolitikának, és tisztázzák végre az euroatlanti és az orosz viszony jellegét, továbbá azt is, hogy hol van az értékek közösségén, hol pedig az érdekek közösségén alapuló együttműködés.

Hozzátette: azt is kérte a kormánytól, hogy legyen világos szomszédságpolitikája.

Mint mondta, Bajnai Gordon megemlítette a fenntarthatóság kérdését, és azt, hogy a zöld ipart szándékában áll támogatni.

Az államfő fontosnak nevezte azt, hogy a cigánykérdés mellett nem mehet el a kormány. Ha a szociális helyzet romlik, az a cigányságot még inkább fogja érinteni, mint eddig – tette hozzá.

Kifejtette: az utóbbi időben erőszakos bűncselekményeket követnek el a cigányság terhére, azt azonban, hogy ezeknek mi a motívumuk, nem tudjuk. Hozzátette: az azonban tűrhetetlen, hogy a rendőrség képtelen hosszú idő óta ezeket felderíteni.

Beszéltek arról is, hogy mi lesz a várható társadalmi nyugtalansággal az új kormány megválasztása miatt – mondta. Az az alapvető, hogy mindezek a véleménynyilvánítások “a lehető legtökéletesebb alkotmányos rendben” történjenek – fejtette ki.

Sólyom László felhívta a figyelmet arra: a tüntetők egy kisebb csoportja erőszakosabb, mint eddig volt, ez ellen minden eszközzel fel kell lépni. Az azonban üdvözlendő, hogy a tüntetők egy része elhatárolódik ettől az erőszakos csoporttól – tette hozzá.

Bajnai Gordont kedden választotta miniszterelnökké a parlament többsége, miután 204 képviselő megszavazta a konstruktív bizalmatlansági indítványt.