A jövő heti plenáris ülésen szavaz első olvasatban az Európai Parlament a hitelminősítő intézetek bejegyzésére és felügyeletére vonatkozó két új szabályról, melyekről előzetesen már megállapodtak a Parlament és a Tanács képviselői. Az új szabályok fő célja a hitelminősítő intézetek átláthatóságának és függetlenségének a növelése.

Az Európai Unió intézményeinek előzetes megállapodását a téma európai parlamenti felelőse jelentette be szerdán (2009. április 15.) Brüsszelben. Jean-Paul Gauzes hozzáette, hogy a szöveget a tervek szerint az április 21-24-i, strasbourgi plenáris ülésen az Európai Parlament jóvá is hagyja.

A tervezetre ezzel párhuzamosan a tagállamok pénzügyminisztereiből álló Tanácsnak is rá kell bólintania. A soros cseh elnökség egy illetékese ugyanakkor ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a tervezet elfogadásához néhány részletet még tisztázni kell.

A megállapodás-tervezet szerint az uniós tagországok tőzsdefelügyeleteiből szerveződött bizottság lesz az egyetlen testület, amelyen keresztül a hitelminősítőket bejegyezhetik. Minden minősítőhöz kötelezően létrehoznak egy felügyelő-testületet is.

Részben a hitelminősítő intézeteket teszik felelőssé a tavaly óta tomboló nemzetközi pénzügyi válságért, miután egyes szakértők szerint tévesen minősítettek bizonyos hiteleket. Az Európai Bizottság jövőre jogszabályjavaslatot készít egy uniós felügyeleti szerv létrehozásáról.