Az EP nőjogi bizottsága 20 hetes minimális szülési szabadságot javasol a Bizottság által előterjesztett 18 hét helyett, miközben azt is kikötnék, hogy az első hat hétre a nők fizetésük 100 százalékát kapják, míg a fennmaradó 14 hétre legalább 85 százalékot – áll a témában készülő jelentésben.

A nőket a szülés kapcsán a Bizottság által javasoltaknál is jobban támogatná az Európai Parlament nőjogi bizottsága a témában tartott csütörtöki szakbizottsági szavazás alapján. A szóban forgó jelentésről várhatóan még májusban plenáris ülésükön is voksolnak a képviselők.

A portugál Edite Esterela által jegyzett jelentést 18 igen, 6 nem és 5 tartózkodás mellett fogadták el a nőjogi bizottságban. Esterela jelentése értelmében az EP a fizetett szülési szabadságot 20 hétben minimalizálná, melyből az első hat hétre 100 százalékos fizetés járna, a fennmaradó időszakra pedig a szülő nők fizetésének 85 százalékának kifizetésére kötelezné a tagállamokat. Jelenleg az Unióban a szülési szabadságok hossza 14 és 28 hét között mozog, de egyes országokban 52 hétre is kiterjedhet, melynek azonban csak egy része fizetett szabadság. A képviselőnő szerint a cél az, hogy az államok pozitív hatást gyakoroljanak az anyák egészségére, lehetővé téve számukra a szülés utáni regenerálódást és szoros kapcsolat kialakulását a csecsemővel.

A Bizottság 2008 októberében tett javaslatot a szülési szabadság minimális hosszának közösségi szintű meghatározására, melyben a szülés után legalább hat hét kötelező kivételét ajánlja a megfelelő anyatejes szoptatás elősegítésére és a ezáltal jobb mama-baba kötődés megalapozására.