Újabb pártot vett nyilvántartásba pénteken az Országos Választási Bizottság (OVB) a június 7-ei európai parlamenti választásra, a Pajzs Szövetséget.

A testület korábban már döntött 22 párt nyilvántartásba vételéről. Eddig – a kérelmezés sorrendjében – a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Magyar Republikánus Politikai Párt, a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Szociáldemokrata Párt, a Független Kisgazda-, Nemzeti Egység Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyarországi Kisebbségek Pártja, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Magyar Szociális Zöld Párt, a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt vetette magát nyilvántartásba.

Múlt héten vették nyilvántartásba a Magyar Demokrata Fórumot, a Szabad Demokraták Szövetségét, a Zöldek Pártját, az MCF Roma Összefogás Pártot, a Magyar Igazság és Élet Pártját, a Lehet Más a Politika nevű pártot, a Humanista Pártot, a Centrum Összefogás Magyarországért nevű pártot, a Megújult Magyarországi Roma Összefogás Pártot és ezen a héten kedden az Internetes Demokrácia Pártját.

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt bejelentette, hogy közös listát kívánnak indítani, és szintén közös listát állít a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt.

Így összesen eddig 23 pártot vettek nyilvántartásba. A nyilvántartásba vétel jelentőségét az adja, hogy csak azok a pártok gyűjthetnek ajánlószelvényeket, amelyek az OVB-nél regisztráltatták magukat.

Az ajánlószelvényeket és az értesítőket a több mint nyolcmillió választópolgárnak április 6-10. között kellett megkapnia. A választáson listát állítani szándékozó pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük május 8-áig. A szelvények gyűjtését az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük.