Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala (United States Customs and Border Protection, CBP) 351 darab hamis TV/DVD kombó készüléket adományozott egy Los Angeles-i, hajléktalanszállók támogatásával foglalkozó jótékonysági szervezetnek – írja az Imperial Valley News.

A hamis készülékekre a CBP munkatársai egy Kínából a Los Angeles – Long Beach kikötőkomplexumba érkező teherhajó szállítmányának átvizsgálása során bukkantak. A 351 darab hamisított márkajelzésű, DVD lejátszóval egybeépített televíziókészülék értéke meghaladja a 40 ezer dollárt.

A termékeket az eredeti védjegy jogosultjának jóváhagyásával a Los Angeles-i Shelter Partnership jótékonysági szervezetnek adományozták. A szervezet a készülékeket több mint 200 helyi hajléktalanszállónak és más átmeneti szállónak fogja eljuttatni. „Nagyszerű érzés, hogy lehetőségünk nyílt a lefoglalt berendezéseket hasznos célra fordítani, a rászorulóknak adományozni” – kommentálta a hírt a CBP helyi kirendeltségének vezetője, Kevin Weeks.

A 2008-as évben a CBP és a Bevándorlási és Határvédelmi Hivatal (U.S. Immigration and Customs Enforcement, ICE) munkatársai több mint 270 millió dollár értékben foglaltak le hamisítványokat az Egyesült Államok területén. A lefoglalt termékek nyolc százaléka, mintegy 23 millió dollár értékű termék hamis fogyasztói elektronikai készülék volt. A hatályos jogszabályok értelmében a hatóságok jótékonysági szervezeteknek adományozhatják a lefoglalt hamisítványokat, amennyiben azt az érintett jogtulajdonos is jóváhagyja. Minden olyan terméket megsemmisítenek azonban, amelyek a fogyasztók egészségét bármilyen módon veszélyeztetheti.