Belgium azt tervezi, hogy május elsejével megszünteti nyolc kelet-európai ország – így Magyarország – munkavállalóival szemben alkalmazott átmeneti korlátozásokat. A román és a bolgár munkavállalókra ez a döntés nem vonatkozik. Dánia is nyit május elsejével.

A belga kormány várhatóan a jövő pénteken hagyja jóvá azt a döntést, melynek értelmében a kelet-európaiak, egészen pontosan a cseh, az észt, a magyar, a lett, a litván, a lengyel, a szlovák és a szlovén polgárok május elsejétől szabadon vállalhatnak majd munkát Belgiumban. A Reuters összefoglalója szerint a bolgár és a román munkavállalóknak 2011-ig várniuk kell arra, hogy külön munkavállalási engedély nélkül dolgozhassanak a belga munkaerőpiacon.

Belgium egyike volt azoknak a „régi” tagállamoknak, melyek fenntartották a munkavállalási korlátozásokat a 2004-ben csatlakozott országokkal szemben. (Az akkori intézkedés nem vonatkozott Ciprusra és Máltára.) Belgium mellett Dánia is megszünteti a közép-európai munkavállalókkal szemben fennálló összes korlátozást. Azoknak a tagállamoknak, melyek a továbbiakban sem kívánják megnyitni munkaerőpiacukat (ezek közé tartozik például Ausztria és Németország), ezen szándékukról április végéig értesíteniük kell a Bizottságot.

Szent-Iványi István liberális EP-képviselő a belga bejelentés kapcsán közleményben húzta alá, hogy a belga és európai liberális pártok „kezdetektől fogva a munkavállalók szabad áramlása mellett érveltek, és politikai sikerük újabb fontos lépés Magyarország teljes európai integrációja felé”.