Bajnai Gordon meghirdetett válságkezelő programja a cselekvés, a kilábalás és a növekedés programja, amely lemondással jár majd. A Fidesz szerint a kormányfő bejelentett csomagja családok tíz- és százezreit fogja lehetetlen helyzetbe hozni.

A miniszterelnök a kormányülést követő nemzetközi sajtótájékoztatón ismertette programját, amely lemondást kér a nyugdíjasoktól, a családoktól, az emberektől, és az államtól. A program szolidaritást kér a vagyonosoktól, hogy egy ideig még adózzanak többet.

A válságkezelő program megtartaná a magánszemélyek különadóját 2010. december 31-ig. Jövőre 5 százalékponttal csökkenne munkáltatói járulék a teljes jövedelemre. Megszűnne a tételes eho, illetve megtörténne “összbruttósítás”: az adóalapot a bruttó bér plusz járulékok tennék ki. Csökkennének 2010-ben az szja-kulcsok: 15-17, illetve 33-35 százalékra, az alsó sávhatár pedig 4-5 millió forint lenne. Jövőre az “adóparadicsomba menekített jövedelmet és vagyont” bevonnák az adóalapba – ismertette a kormányfő, hozzátéve, 2010-ben vezetnék be az általános értékalapú ingatlanadót.

A szociális területen is változtatásokat kíván a kormány végrehajtani. Eszerint a táppénz 10 százalékponttal csökkenne, azaz a mai 70 százalékról 60 százalékra. A kormányfő közölte: a családi pótlék összegét 2 évre rögzítik, a jogosultsági korhatárt 23-ról 20 évre csökkentik. A gyes és a gyed időtartamát maximálnák, de ez a program akkor indulna, amikor párhuzamosan elkezdődik az óvoda-bölcsőde program is – mondta el Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon szerint a kormány ebben a formában nem tudja fenntartani a közszféra 13 havi fizetését, továbbá a 2009-es nyugdíjkorrekciót átütemezik, a 2010-eset pedig hosszabb időre elhalasztják, és idén már nem fizetik ki a 13. havi nyugdíj második felét, ami jövőre teljesen meg is szűnik – tette hozzá.

Idén július 1-től felfüggesztik az állami lakástámogatásokat, de ez az újonnan felvett hitelekre, támogatottakra vonatkozik – derült ki a kormányfő szavaiból, aki elmondta azt is, hogy a kormány újra tárgyal a bankokkal a devizahitelesek ügyében.

A következő két évben csökkentik, majd fokozatosan kivezetik a gáz- és távhőár-kompenzációt.

A kormányfő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azt szeretné, ha minden magyar polgár megértené, mi történne, ha nem hajtanák végre a válságkezelő programot. Mint mondta, ha nem lépnek elég gyorsan, és elég nagyot, akkor Magyarország hosszú évekre tartós recesszióba kerülhet, lemarad a régió országaitól, egyre nagyobb lesz az adóssága, százezres nagyságrendben szűnhetnek meg munkahelyek, és veszélybe kerülhet a nyugdíjak, családtámogatások értékállósága is.

A magyar gazdaság visszaesése idén a vártnál magasabb, 5,5-6 százalékos lehet – közölte a Bajnai Gordon, aki szerint a programnak igazodnia kell az ingadozó nemzetközi környezethez és a sokkal rosszabb gazdasági, illetve ebből következő költségvetési helyzethez.

A kormány által tervezett megszorítások a februári csomaggal együtt idén 400 milliárd, jövőre 900 milliárd forintot tesznek ki.