A norvég telekommunikációs hatóság döntése alapján valószínűsíthető, hogy a jogtulajdonosok a jövőben megkaphatják majd az illegális letöltők adatait. Ha ez a gyakorlatban is megvalósul, akkor könnyebbé válhat számukra a jogsértők elleni fellépés – írja a TorrentFreak.

A norvég szabályozó hatóságok mostanáig szigorúan védték az internetezők adatait, és a személyiségi jogokra hivatkozva nem tették lehetővé, hogy a jogtulajdonosok az IP-címek mögött rejlő személyeket azonosíthassák. A közelmúltban azonban a norvég telekommunikációs hatóság olyan döntést hozott, amely ezt lehetővé teheti. Ennek értelmében, ha a bíróság is indokoltnak látja, akkor az illegális letöltők azonosító adatai átadhatóak lesznek a jogtulajdonosoknak, amelyek ezt követően a szükséges jogi lépéseket megtehetik ellenük.

A szabályozó hatóság igazgatója, Willy Jensen szerint elérkezett az ideje annak, hogy az interneten uralkodó anarchikus állapot helyett legális, strukturált működési formát vezessenek be. Mint mondta, az online kulturális élet védelme érdekében nem megengedhető egy olyan állapot fenntartása, amely a művészek szerzői jogait sérti.

A telekommunikációs hatóság ezen álláspontja azonban ellentétes a norvég oktatási miniszter véleményével. A miniszter, Bard Vegar Solhjell korábban többször beszélt arról, hogy ő a fájlcserélés legalizálásában látja a megoldást. „Minden új technológiai megoldás esetében felmerült az aggodalom, hogy az új formátumok a régiek megszűnését okozzák. De ahogy a tévé nem ölte meg a rádiót, az internet nem a szüntette meg a könyvek iránti igényt, úgy a letöltés sem fogja a zene vesztét okozni” – mondta Solhjell.