Továbbra sem sikerült végleges megállapodásra jutnia a távközlési csomagról az Tanácsnak és az EP-nek, miután a parlament ipari bizottsága kitart azon álláspontja mellett, hogy illegális tartalmak letöltése esetén a szolgáltatók bírósági határozat nélkül nem kapcsolhatják le előfizetőik internet hozzáférését.

A korábban nagy vitákat kiváltott rádiófrekvencia-gazdálkodásról szóló stratégia tervezetéről és az európai hírközlési szervezet létrehozása kapcsán már megvan a közös hang az Európai Parlament és tagállamok között, az EP ipari bizottsága azonban második olvasatban az első olvasati szövegéhez visszatérve elfogadhatatlannak tartja a francia kormány által erőltetett, bírósági döntés nélküli letiltását az internetes hozzáféréseknek.

Az EP ipari bizottsága kedden második olvasatban jóváhagyta az európai hírközlési szabályozók szervezetének (BEREC) létrehozását, támogatva a téma parlamenti jelentéstevőjének, a spanyol néppárti Pilar del Castillónak a módosító indítványait. A képviselők emellett megszavazták a francia szocialista Catherine Trautmann jelentésére vonatkozó kompromisszumokat az európai távközlési szabályozás kereteinek átalakítására.

Az illegális tartalmakat letöltő felhasználók hozzáférésének tiltására vonatkozóan azonban a képviselők 40 igen és 4 nem szavazat mellett visszaállították az eredetileg a szövegben szereplő javaslatukat, mely szerint “hatályos bírósági döntés nélkül nem alkalmazható semmilyen a felhasználók alapvető jogait korlátozó tiltás”. A csomag ezen pontja kapcsán a cseh elnökség és az EP között tovább folynak az egyeztetések.

A csomagot együttdöntési eljárás keretében második olvasatban május 4 és 7 között szavazhatja meg az EP plenáris ülésén, melynek kapcsán azonban a fogyasztóvédelmi témakörökről a tanácsi elnökség és az EP fogyasztóvédelmi bizottsága is egyeztet az ipari bizottság mellett.