Bővíti a közterületfelügyelet hatáskörét, valamint összehangolja a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, valamint a természetvédelmi és mezei őrszolgálat tevékenységét a közrend védelméről szóló törvényjavaslat, amelyet szerdai ülésén fogadott el a kormány – jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő.

Budai Bernadett hangsúlyozta, hogy a magyar állammal és a magyar gazdasággal szembeni bizalom helyreállításának egyik lényeges eleme a közrend és a közbiztonság megerősítése, és a nagyobb biztonságot, így a több bizalmat szolgálja a közrend védelméről szóló törvényjavaslat is, amelyet szerdai ülésén fogadott el a kormány.

A kormányszóvivő szerint a törvényjavaslat egységesen szabályozza a rendőrség, a természetvédelmi és mezei őrszolgálat, a közterület-felügyelet, valamint a polgárőrség közötti együttműködést. A jövőben így minden szervezet tájékoztatást ad működéséről, tevékenységéről a rendőrségnek, ami lehetővé teszi például, hogy egy település polgárőrei összehangolják az esti járőrözést a helyi rendőrök szolgálati beosztásával.

Budai Bernadett elmondta, hogy bővül a közterület-felügyelet hatásköre is, a felügyeletek közreműködhetnek a társadalmi bűnmegelőzési feladatok ellátásában, az adatvédelmi, illetve adatkezelési szempontból is megfelelően szabályozott térfigyelő kamerák üzemeltetésével.

Emellett a közterület-felügyelet munkatársai bizonyos esetekben elszállíthatják a tilosban parkoló gépjárműveket, valamint a saját életüket, vagy testi épségüket közvetlenül veszélyeztető támadás esetén gumibotot alkalmazhatnak – tette hozzá.

A kormányszóvivő fontos változásként említette, hogy a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény módosítása a jövőben lehetővé teszi, hogy a gépjármű tulajdonosát vagy üzembentartóját sms-ben, vagy e-mailben értesítsék gépjárműve elszállításáról.

Szintén kiemelte, hogy a polgárőr szervezetek a jövőben gázspray-t igényelhetnek a rendőrségtől, amit passzív védelmi eszközként, kizárólag jogos védelmi helyzetben alkalmazhatnak. Emellett a javaslat szerint a jövőben a polgárőrök jelzőőri feladatokat is elláthatnak közúti közlekedési baleset helyszínén, illetve az óvodák és általános iskolák közvetlen közelében.