A Kikelet II. elnevezéssel tartott tavaszi fogyasztóvédelmi ellenőrzés harmadik hetében, 2009. április 15. és 21. között a tervezettnél több, 11 ezer 700 ellenőrzést hajtott végre az akcióban részt vevő tizenegy hatóság.

Az adóhatóság szakemberei közel 2600 ellenőrzést tartottak és minden nyolcadik esetben állapítottak meg szabálytalanságot, túlnyomó részben a nyugta és számlaadási kötelezettség elmulasztását, illetve be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatását rótták fel az érintetteknek. A munkaügyi főfelügyelőség ezen a héten közel kilencszáz feketemunkást tárt fel. A munkaügyi ellenőrzések főként az építőipar, a vendéglátóipar és a kereskedelem területén történtek. A feketemunka mellett munkaidő-nyilvántartással, rendkívüli munkavégzéssel és munkabérrel összefüggő jogsértéseket állapítottak meg az ellenőrök. A munkavédelmi vizsgálatok során közel ötszáz munkáltatót kerestek fel az ellenőrök, elsősorban az említett ágazatokban, és közöttük igen magas arányban találtak szabálytalanságokat, amelyeknek minden harmadik munkavállaló érintettje volt.

Az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések során a szakhatóság 850 kilogramm fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert és édesipari terméket vont ki a forgalomból, ezen kívül további 1,5 tonna hústermék, tojás és zöldség, gyümölcs is erre a sorsra jutott, mivel nem felelt meg a minőségi előírásoknak, hibás jelöléssel hozták forgalomba vagy engedély nélkül árusították.

A Tisztifőorvosi Hivatal a vásárok, piacok és alkalmi árusok ellenőrzése során nem tapasztalt rendkívüli szabálytalanságokat, de a hulladéktárolás vagy a vízvétel hiányosságai miatt több intézkedést is hozott. A hivatal emberei ezen a héten a lakosság körében forgalmazott ragasztók és szóró festékek 3,5 százalékáról állapították meg, hogy nem felelnek meg az előírásoknak, veszélyeztetik a vásárlók egészségét. A több mint kétszáz ellenőrzött drogériában, edzőteremben, gyógyszertárban az étrend-kiegészítő termékek 5 százalékát kifogásolták, és tették meg a szükséges intézkedést. Egy fővárosi nagykereskedelmi egységben zárolták az egyik hajfesték forgalmazását, mert tiltott hatóanyagot tüntettek fel a tubusán.

Az ellenőrzések közül majdnem minden ötödik esetben a hatóságok pénzbírsággal szankcionálták a jogsértéseket. A fogyasztóvédelmi hatóságnál minden harmadik esetben, az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőröknél minden tizedik, a Tisztifőorvosi Hivatalnál pedig csak minden 150. esetben zárult a vizsgálat pénzbírsággal. Átlagosan a vám-és pénzügyőrség 310 ezer forint, a munkaügyi felügyelőség 220 ezer, az adóhatóság 160 ezer forint, a fogyasztóvédelmi hatóság 102 ezer, a mezőgazdasági szakhatóság 96 ezer, a Tisztifőorvosi Hivatal 34 ezer forint pénzbírságot szabott ki a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok miatt.

Az ellenőrzéseket 121 esetben 368 rendőr biztosította, akik emellett 10 főt előállítottak, négy körözött személyt pedig elfogtak. Kisebb szabálysértések miatt több mint száz fővel szemben átlagosan 4,5 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki.

A hatóságok április végéig folytatják a közös, összehangolt akcióellenőrzéseket.