A kormány ötletszerűen, a szakemberekkel való egyeztetés nélkül nyúl hozzá a szociális rendszerekhez – mondta Ferge Zsuzsa szociológus szombaton. A szakértő szerint számítani kell arra, hogy a megszorítások és a válság miatt nő majd az alkoholizmus és az öngyilkossági arány, és egyre több gyermek kerülhet állami gondozásba Magyarországon.

“Nem rendszerszerűen van átgondolva a reform, hanem a spórolás érdekében” – hangsúlyozta a szociológus. Ferge Zsuzsa rámutatott: a közgazdász gondolkodás nem elég a szociális döntésekhez.

A szakértő szerint el kell fogadni, hogy megszorítások vannak, ugyanakkor a kormányzat nem mérte fel megfelelően a következményeket, például azt, hogy milyen negatív hatásai vannak a válságnak a családokra, vagy milyen következményei lehetnek a támogatások csökkentésének.

Kérdés az is, hogy szabad-e “hirtelen felindulásból” nagy rendszerekhez hozzányúlni. Így például a családi pótlék indexálásának kétéves befagyasztása még elfogadható, de a megadóztatása, vagy a jogosultsági életkor leszállítása már problémákat vet fel – fűzte hozzá.

Ferge Zsuzsa úgy vélte: az olyan kurtítások elfogadhatóak, amelyek a rendszert meghagyják, csak “takarékra állítják”, azok viszont nem, amelyek úgy változtatják meg a rendszert, hogy érzékelhető a kapkodás.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a válság és a megszorítások miatt mennyivel nő majd a szegénységben és a mélyszegénységben élő családok és gyermekek aránya Magyarországon. Az eddigi számítások azt mutatják, hogy a reálkereset-csökkenés, a munkanélküliség növekedése és a megszorítások következtében a társadalom felének jövedelme átlagosan 20-25 százalékkal csökken – hangsúlyozta a szociológus.

“Nincs olyan mélyszegénység, amely ne lehetne még mélyebb” – jellemezte a helyzetet Ferge Zsuzsa. A 2008-as adatok szerint a társdalom 5-7 százaléka él mélyszegénységben Magyarországon, köztük kétszázezer gyerek.

Az eddigi tapasztalat az, hogy ezekben a súlyos helyzetekben gyakoribb a pszichés betegség, az alkoholizmus, és nő az öngyilkossági arány. Egyre több család bomlik fel, és szaporodik az állami gondozásra szoruló gyerekek száma – mutatott rá a szakértő.

Ferge Zsuzsa arról is beszélt, hogy a válság és a megszorítások miatt veszélybe kerülhet az Országgyűlés által elfogadott Legyen jobb a gyerekeknek című program. Ez azért következhet be, mert a válságot a nagyon erősen technokrata szemléletű politika csak gazdasági jelenségként kezeli, és nem össztársadalmi problémaként. A gazdasági megszorítások miatt rendkívül kevés forrás áll rendelkezésre a szociális kérdésekre, illetve a gyerekekre is.

Ferge Zsuzsa azt követően nyilatkozott, hogy a hétvégén Szécsényben kétnapos gyermekszegénységi konferencián vett részt.

A nógrádi településen két évvel ezelőtt indította útjára a gyerekszegénység elleni programot egy budapesti szakértői csoport és a szécsényi kistérségbe tartozó önkormányzatok közössége. A kétnapos hétvégi konferencián egyrészt mérleget vontak az eddigi tapasztalatok alapján. Emellett azt is vizsgálták, hogy a válság hogyan a befolyásolja a huszonöt évre szóló a Legyen jobb a gyerekeknek című programot – számolt be szakértő.