A szlovák nyelvtörvényről is tárgyal Balázs Péter külügyminiszter szlovák partnerével, Miroslav Lajcákkal hétfőn Luxemburgban, ahol az uniós külügyminiszterek tanácskozásán vesz részt; a tárcavezető vasárnap nyilatkozott.

Mint Balázs Péter elmondta, elsősorban a további lépésekről szeretne egyeztetni szlovák kollégájával. Hozzátette: ha megvan a szlovák fogadókészség, kész rövid időn belül Pozsonyba menni. Emellett „nagyon gyors leltárt” is felvennének arról, hogy Lajcák „listáján mi van és az én listámon mi van” – mondta Balázs Péter. A tárcavezető hozzátette: az ő listáján a szlovák parlament által első olvasatban elfogadott nyelvtörvény módosítása is szerepel.

Optimistán tekint az uniós külügyminiszterek luxemburgi tanácskozása alkalmából tartandó megbeszélés elé – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy azért egy félórás találkozótól túlzás volna óriási eredményeket várni.

A magyar kormány nagyon nyitott, szeretne a magyar-szlovák viszonyban új fejezetet nyitni – hangsúlyozta Balázs Péter.

A magyar és a szlovák külügyminiszter legutóbb egy hónapja találkozott Pozsonyban. Göncz Kinga azóta leköszönt tárcavezető és Miroslav Lajcák megbeszélésén szóba került a szlovákiai oktatásügyi törvény, illetve a szlovák államnyelvtörvény módosítása is.

A szlovák parlament április közepén fogadta el első olvasatban a szigorított államnyelvtörvényt. Ha a pozsonyi parlament véglegesen megszavazza, a törvény augusztus elsején lép hatályba, és megsértéséért akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható lesz.

A szigorított államnyelvtörvény előírásai szerint például a kisebbségi nyelvek használatát azokban a szociális és egészségügyi intézményekben engedélyezik majd, amelyek olyan településen működnek, ahol a kisebbségi lakosok aránya eléri a 20 százalékot. Egy másik rendelkezése szerint az emlékműveken, emléktáblákon a szöveget először szlovákul kell feltüntetni, és a más nyelvű szöveg betűmérete nem lehet nagyobb, mint az államnyelven írotté. Ezt a szabályt a különféle közfeliratoknál, reklámoknál, egyéb közléseknél is be kell majd tartani.