A schengeni határátkelés, a vízumbeszerzés és a vízumkiadás tökéletesítésének lehetőségeiről tartottak szakmai konferenciát magyar és ukrán szakemberek részvételével hétfőn Nyíregyházán.

A nemzetközi fórumon a schengeni követelmények bevezetése utáni tapasztalatokat osztották meg egymással a meghívott magyar és ukrán szakemberek.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy Magyarország az Ukrajnával szemben bevezetett vízumkényszer ellenére több kedvezménnyel igyekezett az ukrán állampolgárok beutazásán könnyíteni: többek között a kishatárforgalmi átkelőhelyek létesítésével, valamint a vízumhoz való könnyített hozzájutással, amely a határ ukrán oldalán élő magyar lakosság határátlépéséhez nyújtott segítséget.

A kedvezmények körét a szakemberek szerint kibővíteni már nem lehet, ezért a két ország számára kitűzött cél a vízumkényszer teljes megszüntetése, amely a tervek szerint legkorábban a 2011-es EU-s magyar elnökség alatt valósulhat meg.

Szepesi István dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a magyar-ukrán határforgalomról elmondta: Magyarország továbbra is tranzit ország szerepét tölti be, bár a gazdasági válság miatt érezhető csökkenés tapasztalható a határszakasz forgalmában. Tavaly 3,8 millióan lépték át a határszakaszt a 2006-os 4,2 millióhoz képest; a határt átlépők 54 százaléka ukrán állampolgár volt – közölte a megyei rendőr-főkapitányság vezetője.

Szepesi István kiemelte a Schengeni Információs Rendszer (SIS) hatékony működését, melynek segítségével közel négyszáz ügyben derült fény visszaélésekre; többségében beutazási és tartózkodási szabályok megsértése miatt körözött, nemzetközi elfogatóparancs alatt álló emberek akadtak fenn a rendszeren. Az utóbbi években megnövekedett a közokirat-hamisítások száma, az elkövetők az esetek 80 százalékában ukrán állampolgárok voltak – tette hozzá Szepesi István.

Az illegális határátlépők száma is emelkedő tendenciát mutat: 2008-ban körülbelül nyolcszázra emelkedett a magyar-ukrán államhatárt illegálisan, többnyire a zöldhatáron átlépők száma. A rendőrségi főtanácsos a vízumkiadással fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatban elmondta: idén decemberben vezetik be Magyarországon azt az Vízum Információs Rendszert (VIS), amely a vízumkérelmekhez kapcsolódó adatok cseréjét teszi lehetővé a hatóságok közt, valamint megkönnyíti a vízumkérelmek elbírálását is.