A parlamenti pártok és a szakma támogatását egyaránt bírja a szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvény módosítása – mondta Gőgös Zoltán, a földművelésügyi tárca államtitkára expozéjában hétfőn a parlamentben.

A törvényjavaslat kapcsán elmondta, hogy a teljes borjogi szabályozást átölelő európai uniós reform működésének első éve a 2009/2010-es év lesz. Ennek keretében 2009. augusztus 1-jén lépnek hatályba teljes egészében a vonatkozó uniós rendelkezések.

Új elemként említette, hogy a szabályozás a boroknál bevezeti az eredetmegjelölést, a földrajzi jelzés megkülönböztetését, a termékleírás készítésének kötelezettségét és az oltalom iránti kérelem elbírálásának szabályozott rendjét.

Meg kell alkotni az előzetes nemzeti eljárásra vonatkozó rendelkezéseket is – mondta.

Egy pontban nem született konszenzus: a bor forgalombahozatali járulékáról – emelte ki. A javaslat módosítja a járulékfizetés módjára vonatkozó szabályt, a felvetésekre válaszolva elfogadták azt az igényt, hogy a járulék mértékét a minőségi kategóriának megfelelően differenciáltan állapítsák meg.

Az előterjesztőnek viszont az volt a véleménye, hogy a szükséges ellenőrzések pénzügyi fedezeteként az eddigi 60-40 százalékos arány helyett literenként 3 forint 20 fillérben állapítsák meg az ellenőrzésre fordítható összeg nagyságát. A bizottsági vélemények alapján a kormány ugyanakkor kész arra, hogy az e kérdésben elfoglalt álláspontját felülvizsgálja – mondta.

Bedő Tamás (MSZP) azt mondta, hogy a szabályozás háromnegyedében technikai módosításokat tartalmaz, s jórészt a szakmai szervezet ajánlása mellett alkották meg. Rendkívül részletes a törvényjavaslat, amely lehetővé teszi a széleskörű összefogást a parlamenti pártok között – fejtette ki.

Font Sándor (Fidesz) elmondta: örömükre szolgál, hogy komoly szakmai előkészítés után került a jogszabály a parlament elé, s támogatják azt.

Az ellenzéki képviselő szólt arról is, hogy napjainkban egyre többen igénylik a megbízható eredetű borokat. Egyes uniós változások azonban – például a melléktermék kötelező lepárlása vagy a kivágási támogatás – nem biztos, hogy a magyar borászatnak jót tettek. Ott kellene megszüntetni a túltermelést, ahol ez valóban jelen van – mondta.

Medgyasszay László (KDNP) elmondta: feszített ütemű előkészítés zajlott, s csak a konszenzusos elemeket módosították. Kitért arra, hogy a végrehajtási rendeleteknek augusztusig meg kell születniük.

A javaslatot a KDNP támogatja, ugyanakkor hosszú távon a borellenőrzés egész rendszerének felülvizsgálatára volna szükség – közölte.

Velkey Gábor (SZDSZ) szerint a tervezet a korábbi törvényt lényegében átírja, s a módosítások nagyrészt az uniós változásokkal függnek össze, ezeket pedig támogatják. A tokaji bor névhasználati szabályainak pontosítását szintén támogatják – mondta.

A változtatások tartalmilag a minőségi termelés irányába hatnak, segítik a visszaélések korlátozását. A vitatott pontként említett elemről azt mondta, differenciáltnak kell lennie a forgalomba hozatali járuléknak.

Hörcsik Richárd (Fidesz) nyitott pontként említette a magyar és szlovák fél közötti vitát a tokaji név használatáról, ez egyelőre aggodalomra ad okot.

Gőgös Zoltán a vita végén kijelentette, a korrekciókra nyitottak. A vállalkozásokat érintő adminisztráció terheinek csökkentését az új kormányprogram egyértelműen tartalmazza. A tokaji bor külön kezelésével teljesen egyetért – mondta.